Лично президентът на Латвия Валдис Залтерс може да седне в ложите на „Арена Рига” за срещата на откриването на купа УЛЕБ довечера. По подобие на българския си колега Георги Първанов, който често посещава мачовете на „студентите” в Европа, латвийският държавен глава по думите на домакините ще подкрепи местния АСК Рига.

Сред зрителите ще бъде и босът на ЛукОйл Академик Валентин Златев, който пристига специално за мача. Час преди двубоя е планирано Златев да участва в специална пресконференция с най-влиятелната фигура в УЛЕБ Жорди Бертомеу.

Домакините са се подготвили с кратка, но ефектна церемония по повод 50-годишния юбилей от началото на европейските клубни турнири и по-точно от финала през 1958-ма, когато АСК Рига побеждава българския Академик.

Баскетболистите на ЛукОйл Академик пък тренираха в пълен състав тази сутрин в „Арена Рига”, включително и Мурило да Роса и Стевин Смит. Последният обаче е с по-големи шансове да дебютира официално за ЛукОйл в турнира за купа УЛЕБ, а от треньорския щаб се надяват американският плеймейкър да бъде полезен срещу латвийците. Много е вероятно сръбският наставник на „студентите” Желко Лукаич да започне с младока Димитър Филипов в стартовата петица заедно с капитана Тодор Стойков, американеца Донта Смит, македонеца Перо Антич и центъра Тенчо Банев.

Ненад Чанак, Ристе Стефанов и останалите пък също ще трябва да хвърлят доста сили, за да може българският шампион да стартира успешно в купа УЛЕБ при петото си поредно участие.