Още един американски баскетболист може да се сдобие с българско гражданство в най-скоро време. Гардът на Кахасол Ърл Калоуей е в списъка на селекционера Росен Барчовски, разкриха медиите в Испания, а самият старши треньор на България потвърди новината за Гонг. 190-сантиметровият Калоуей е роден в Атланта, завършил е колеж в Индиана, след което е играл в долните американски дивизии. Кариерата му в Европа преминава през два сезона - един със Цибона Загреб, и един с Кахасол.

Процедура по натурализирането на Калоуей все още не е стартирала, но тя ще бъде задействана веднага, ако се реши, че той може да помогне на страната в европейските квалификации. 26-годишният американски плеймейкър ще се присъедини към сънародниците си Ърл Джеръд Роулънд и Джаред Хоман на лагера на българския национален тим от 21 юни, след което ще се прецени дали да му бъде издаван роден паспорт. Причина за прибягването до услугите на Калоуей е и отказа на Ибрахим Джабер да играе за България.

Интересен факт, който споменават медиите в Испания е, че Ърл Калоуей се нуждае много от европейски паспорт, за да осъществи трансфер в един от грандовете на Стария континент – Макаби Тел Авив. В израелския тим главен мениджър е екс-наставникът на България Пини Гершон. „Диарио де Севиля” отбелязва още, че за Кахасол би било далеч по-добре Калоуей да не получи български паспорт, тъй като това ще го задържи в шестия в класирането в Лига ACB.