България ще участва с два отбора в световното ученическо първенство по баскетбол тази година. Шампионатът ще се проведе в Кипър в край на март и началото на април, а страната ни ще бъде представена от съставите на Професионална Гимназия по компютърни технологии и системи - гр. Правец, докато при девойките ще участва ПМГ „Акад. д-р Асен Златаров” - гр. Ботевград.

„Световните ученически първенство, който се провеждат от Международната федерацията за спорт в училище се провеждат през две години. За баскетбола, футбола и леката атлетика са на нечетни години. Така, че тази година имаме първенства в тези спортове. Според нашия правилник за световните баскетболни ученически първенства се класират отборите, които са станали шампиони в съответния спорт на ученическите игри. Двата отбора, които отиват за от Ботевград и Правец. Те завоюваха право да представят България. Говорим за възраст 15-17 години. Участват над 48 отбора”, сподели пред Гонг Юлия Боянова, която е председател на българска асоциация за спорт в училище и председател на техническата комисия към международната федерация.

„Самата аз съм продукт на училищния спорт. Това е една възможност детето да получи добро образование и от друга страна да практикува спорта, който го привлича. Да има възможност след като са преминали всички етапи да стигне до финал, да спечели и да представлява България. Там децата се срещат с връстници от цял свят”, коментира още Юлия Боянова и продължи:

„Има една традиция да има свободен ден и да се провежда вечер на нациите. Всяка делегация се представя с песен или танц от своята държава. Представят се различни брошури, лакомства, характерни за съответната страна. Ние винаги носим мартенички и това се приема страхотно. Носим така характерните мускалчета розова есенция, луканка, сирене. Мотото е „Защо бих те поканил да посетиш моята страна”. Заинтересуваността в години на директорите на училищата се увеличава. Заплащането и участието в самото състезание става за сметка на училищата. Ние не плащаме тяхното участие. Тук вече, това е удовлетворението на самия директор, че той е съдействал за образованието на децата, но и неговите ученици представят България.”