Арбитражната комисия при БФБаскетбол потвърди решението на генералния мениджър и Комисията по контестациите на НБЛ за служебна загуба на Балкан в мача от 1 февруари срещу Академик Бултекс 99.

Арбитражът се събра днес след подадена жалба от страна на президента на "зелените" Михаил Михайлов.

След разглеждане на всички представени документи, АК постанови, че решението на генералния мениджър на НБЛ и Комисията по контестации на лигата от 2 април за налагане на служебна загуба на Балкан в мача е "правилно и законосъобразно".

"Да се приеме за вярно предложението от жалбоподателя тълкуване на разпоредбите на чл. 74 относно това, че изискването се отнася за общо един състезател от двата отбора присъстващ на терена би означавало да се допусне съществено противоречие с правната, житейската и най-вече със спортно-състезателната логика, която е, че изискването се отнася за всеки един от отборите поотделно. Противното би поставило състезаващите се отбори в не равнопоставени условия, при които треньорите на двата отбора следва да влизат в предварителни договорки относно състава на водените от тях отбори или пък заявилият по-рано смяна отбор да бъде облагодетелстван за сметка на другия отбор. Подобно тълкуване е превратно и не съответства на спортсменската етика, каквато Българска федерация баскетбол приветства и насърчава", се казва в аргументацията на Аарбитражната комисия към БФБаскетбол.