В лагера на Португалия, един от съперниците на националния ни мъжки тим по баскетбол за предстоящите евроквалификации, нареждат страната ни сред фаворитите в групата. Баскетболистите ни са в компанията още на Полша, Белгия и Грузия.

„Мисля, че всички групи са сложни, въпреки че Група А е може би най-равностойната”, коментира старши треньорът на Португалия Мончо Лопес. „Няма слаби отбори, но изглежда сме късметлии”, пък казва президентът на полската федерация Роман Лудвичук. Той допълва, че се надява отборът му да се класира за трето поредно Европейско първенство.

Поляците все още не са избрали заместник на старши треньора Мули Кацурин, който напусна след шампионата в Полша миналото лято. За момента временен заместник е Радослав Черняк, напомня bulgarianbasket.com.

Португалия има добър треньор в лицето на Мончо Лопес, който изведе Испания до мач за титлата през 2003 година. Той е позитивно настроен за шансовете на своя отбор.

„Знам, че ще бъде трудно, но съм сигурен, че ще се класираме” - заявява Лопес - „Имаме нов отбор, с няколко нови лица, които привлякохме към групата. Европейското е нещото, към което се стремим. Важно е повечето от ветераните, които играха в последните квалификации, да помогнат и сега. Знаем какво да очакваме от Белгия, но за Грузия сме малко несигурни, тъй като те зависят от играчите, които ще се съгласят да дойдат през лятото. С цялото ми уважение към България, разликата в точките при двете загуби, които претърпяхме в контроли през лятото не отговаряше на истинската сила на отбора”, добавя наставникът на португалците.

България победи Португалия със 103:74 и 79:68 точки в двата мача играни София.

Накрая Мончо Лопес завършва: „Полша е много силна, те са отборът, който бе домакин на Евробаскет 2009 . Имат няколко НБА играчи с добра височина и това създава допълнителни проблеми. На теория Полша и България са фаворити и са крачка пред другите.”