Двете полуфинални серии в Националната баскетболна лига започват днес в Правец и София. Шампионите от Лукойл Академик приемат първенеца от Балканската лига Рилски спортист, а носителят на Купата на България Левски е домакин на Евроинс Черно море. Първата среща в Спортния комплекс в града на Тодор Живков започва от 17:30, а половин час по-късно е и двубоят в зала „Христо Ботев” в столицата.

Лукойл Академик пропусна четвъртфиналния кръг от плейофите и днес излиза в своя първи мач след редовния сезон на НБЛ. Тази година „студентите” и Рилецо се срещнаха четири пъти в лигата, а след дълъг период на доминация на Лукойл, самоковските баскетболисти прекъснаха серията им и победиха в края на февруари пред собствена публика.

Рилски спортист продължава да пише най-добрата година в историята си. След като спечели Балканската лига, Рилецо стигна до четвъртфинал в турнира за купата на страната и сега за първи път до полуфинал в шампионата на България. В лагера на Александър Тодоров няма контузени състезатели, и всички ще могат да вземат участие днес. Наставникът на Лукойл Академик Георги Младенов от известно време не разчита на Димитър Ангелов, но останалите му играчи ще са на разположение.

В 18.00 часа в столичната зала „Христо Ботев” Левски и Черно море започват своята полуфинална серия. И докато футболния Черно море играе с ЦСКА у дома, то баскетболният трябва да излезе срещу Левски в София.

„Сините” имаха лека разходка на четвъртфинал срещу Сливен, докато Черно море трябваше да стигне до тази фаза след измъчен успех против Ямбол. Везните в този полуфинален сблъсък накланят в полза на Левски, който е с баланс 3-1 победи от редовния сезон срещу „моряците”, при това двата успеха във Варна бяха разгромяващи. Черно море обаче показа добри игри в София, веднъж спечели, а втория път падна драматично след продължение.

Левски няма сериозни кадрови проблеми към този момент, докато Черно море вече е без Брайс Шелдън, а в първите мачове в София няма да може да разчита и на Юлиан Радионов.