Рилски спортист се класира за полуфиналите в мъжкото баскетболно първенство, след като спечели серията срещу Спартак Плевен с 2-0 победи. Днес момчетата на Александър Тодоров се наложиха с 93:86 над плевенчани, пред собствена публика в „Арена Самоков” и продължават напред, където ги очаква шампионът Лукойл Академик.

Както и първата среща в Плевен, и днес мачът между Рилецо и Спартак бе много интересен и оспорван, без ясен победител до края. Още преди да е изтекла първата минута от двубоя обаче гостите загубиха един от най-важните си играчи – Владимир Маринов, който разтегна заден бедрен мускул и не се завърна повече в мача. В хода на срещата Дарин Великов бе принуден да замени и Тодор Тодоров, който изкълчи глезен и също не успя да помогне в решителния момент на съотборниците си.

Рилски спортист имаше леко преимущество в първата четвърт, като водеше с пет точки в нейния край и в началото на следващата част. Вторите 10 минути обаче стартираха ударно за Спартак, който направи рейд от 12:0 и не само унищожи пасива си, но и поведе със седем точки. До средата на четвъртината домакините бяха вкарали само един кош, и логично изоставаха в резултата. Все пак Рилецо поизравни играта преди почивката, дори в момент поведе отново с точка, но полувремето завърши при три за плевенчани – 40:37.

След паузата настана истинско надстрелване от тройката, в което Спартак имаше предимство и увеличи малко аванса си. Три поредни грешки и две пропуснати стрелби за гостите отново свалиха изоставането на Рилски спортист само до точка към 26-та минута от двубоя. Нови грешки и пропуски в крайна сметка помогнаха на самоковци и да изравнят в последната минута от третата част и да започнат всичко от начало в заключителните 10 минути. Размяна на кошове държеше паритета до към средата на четвъртата част, макар домакините да имаха съвсем лек превес, и имаха преднина от една до максимум пет точки.

Минута и 41 секунди преди финалната сирена отново имаше равенство на таблото – 81:81. За тези 101 секунди обаче домакините нанизаха цели 12 точки, докато Спартак остана с 5. Илия Станков и Александър Дяковски пропуснаха от тройката, Хриси Димитров направи невероятни два неточни шута от фаул линията, а същото упражнение повтори и Веско Георгиев. Именно младият стрелец бе замесен и в една неприятна сцена 23 секунди преди края, когато се спречка с Драгослав Папич. Сърбинът получи неспортсменстки фаул, но реферите по соломоновски наказаха и Георгиев.

Точно навреме проблясъци от истинските си способности получи Травис Питърсън. Американецът напоследък се влияеше от умората и имаше по-слаби игри, но днес бе на висота и завърши с 24 точки и 14 борби. Папич за втори път в серията направи дабъл-дабъл – 21 точки и 13 борби, но и кошмарен процент от тройката – 1 от 9 опита. Бранко Миркович се отличи с 20 точки, шест борби и шест асистенции. Иван Николов вкара осем точки, но в много ключови моменти от двубоя.

Хрисимир Димитров завърши с 22 точки, шест борби и четири асистенции за Спартак, но и в петте си опита от тройката нямаше успех. Съотборниците му обаче компенсираха, като реализираха цели 17 тройки в двубоя! Веско Георгиев използва най-силното си оръжие – далечната стрелба и завърши с 15 точки от пет точки изстрела. По четири тройки нанизаха Илия Станков, Роб Престън и Александър Дяковски. Престън записа дабъл-дабъл с 16 точки и 10 борби.

Лукойл Академик и Рилски спортист започват серията помежду си на 16 май в Спортния комплекс в Правец. Играе се до три победи от пет мача по схема 2-2-1 за домакинствата.

Спортно-техническото ръководство на Лукойл, начело с директора Сашо Везенков, пък бе днес на мача между Рилецо и Спартак, за да наблюдава на живо следващия съперник на шампионите.