Евентуална победа на България тази вечер срещу Турция ще изведе националния ни тим на 2-ро място в нашата група Д на Европейското първенство по баскетбол, след като Полша поднесе една от изненадите на шампионата до момента, побеждавайки предварително сочения за фаворит тим на Литва. Домакините надвиха литовците с 86:75.

При наш успех над турците, двата състава – България и Турция ще съберат по 3 точки и ще делят 2-3-то място във временното класиране. Поляците излязоха начело в групата с пълен актив от 4 точки след впечатляващата си втора победа на Евробаскет 2009. Литовците остават без успех до тук и са със само 2 точки в актива си.

При загуба от Турция тази вечер за България, именно двубоят утре с Литва ще се окаже решаващ за съдбата на двата отбора. Победителят ще има един успех от три срещи и ще заеме третото място, което дава право за продължаване в следващата фаза. Полша и Литва ще са сигурни за своето класиране напред, независимо от изхода от сблъсъка по между им.

Това означава, че дори и при поражение от турците, мъжкият ни състав по баскетбол, воден от селекционера Пини Гершон запазва шансове за втората фаза на шампионата на Стария континет. Двубоят с Турция стартира в 22.15 часа българско време, а утре отново от 22.15 часа България излиза срещу Литва.