В петък стартира лятната лига на НБА в Лас Вегас. 22 отбора от първенството на извънземните ще имат представители на турнира, където от днес до 19 юли ще се изиграят 55 мача между 24 тима.

Старши треньорът на България и Макаби Тел Авив, Пини Гершон вече е в Лас Вегас, за да гледа срещите от първите няколко дни на НБА Лятната лига. Помощникът му в националния и наставник на Левски Константин Папазов ще се присъедини към него на 12 юли.

Двамата се прибират за началото на подготовката на мъжкия отбор на 16 юли. Отборите участници в тазгодишното издание на турнира са: Чикаго Булс, Кливланд Кавалиърс, Далас Маверикс, Детройт Пистънс, Мемфис Гризлис, Лос Анджелис Лейкърс, Лос Анджелис Клипърс, Хюстън Рокетс, Сакраменто Кингс, Вашингтон Уизърдс, Торонто Раптърс, Милоки Бъкс, Денвър Нъгетс, Голдън Стейт Уориърс, Минесота Тимбърулвс, Оклахома Сити Тъндър, Ню Орлеанс Хорнетс, Ню Йорк Никс, Финикс Сънс, Портланд Трейл Блейзърс, Сан Антонио Спърс и сборен отбор на Д Лигата.

Сред играчите има и такива минали през български отбори в последните години. Бившият състезател на Лукойл Академик Донта Смит ще носи екипа на Гризлис, а това ще е негово трето поредно участие в НБА Лятната лига. Крилото, което тази година игра на три континента за един сезон - Китай, Австралия и Пуерто Рико, ще направи пореден опит да намери място отново в НБА.

Американецът с български паспорт Ибрахим Джабер, който игра в най-престижния евротурнир през този сезон – Евролигата, с италианския Лотоматика Рома, ще бъде част от Детройт Пистънс в Лас Вегас. Веднага след завършване на лигата той ще се присъедини към мъжкия национален отбор за подготовката му за предстоящите Еврофинали в Полша през септември.

Лятната лига в НБА се провежда за първи път през 2004 година, когато в района на Университета на Лас Вегас участие взимат само 6 отбора, които са изиграват едва 13 срещи помежду си - Бостън Селтикс, Кливлънд Кавалиърс, Денвър Нъгетс, Орландо Меджик, Финикс Сънс и Вашингтон Уизърдс. В следващите пет издания на турнира броят на отборите се увеличава, за да достигне 22 сега.