Националният ни треньор по баскетбол Пини Гершон за първи път коментира по-обстойно случилото се с близнаците Калоян и Деян Иванови в последните дни. „Мога да кажа, че в моята треньорска кариера, това е един много дребен проблем. Това не е скандал. В моя опит е хубаво такова нещо да се случи с братята, защото разбираш колко се обичат по между си. Никой не обича да бъде изгонен. Не всички реагират по този начин. Когато тренираш национален отбор, мога да кажа, че образованието не е част от нашата подготовка. Това трябва да дойде от къщи. За 6 седмици можеш да кажеш на играча как да стреля или как да играе защита, но да му кажеш как да реагира, когато излиза от терена –това не е нещо, което съм имал в главата си преди. Следващият път просто ще се погрижим по-добре за столовете около пейката”, заяви Гершон, който бе гост в предаването „Спортна треска” по БНТ. „Случилото се вече има позитивен ефект, защото не съм чувал нищо от тях двамата повече от 48 часа. Тренировките вече изглеждат по различен начин – като на концерт сме”, пошегува се в типичния си стил Пини.

Колкото до предстоящите мачове с Русия, а в края на месеца и турнира в Словения старши треньорът на мъжкия ни държавен тим по баскетбол каза: „Не можем да изиграем всички 12 мача от подготовката срещу слаби отбори. Ще срещнем и силни състави. Трябва да отидем напред в подготовката. Ще се срещнем с 3 от най-добрите 6 отбора в Европа – Русия, Словения и Гърция. Трябва да видим как играем срещу много по-добри отбори. Затова предстоящите два мача с Русия са само част от подготовката. Ще играем срещу треньор – Дейвид Блат, който познава 60-70% от тактиката ни. На тренировките се работи при по-ниско напрежение, а сега идва труден мач срещу силен отбор с добър треньор.”

Пини Гершон даде своето мнение на темата натурализацията на американски баскетболисти и включването им в националния отбор: „На първо място на тази позиция няма по-добри играчи от двамата американци в България. Ще се види, че и поляците натурализираха американец. Дори Русия използва американци. Дори в последните две седмици руснаците се борят да подпишат с нов плеймейкър, защото Джей Ар Холдън няма да играе. Това е отговор на въпроса за натурализацията. Ако в цяла Европа има решение да играят само местни играчи, това е друго нещо. Единият американец ще бъде освободен, трябва да решим кой ще помогне повече на отбора. В понеделник и вторинк ще дадем на двамата по един мач. Досега използвахме и двамата. За останалите, много зависи от състоянието на Васко Евтимов, който е тренирал с нас около 10% от тренировките. Ако следващата седмица тренира и не се контузи отново, ще зависи колко бързо той може да се приспособи към отбора.”

„В последните дни гледам мачове на Полша всеки ден и няма да е лесно. На Европейското ще сме аутсайдери, а понякога така е по-добре. С треньора на Полша Мули Кацурин се познаваме и ще е трудно и за двама ни. Сега ще разбера как е да си аутсайдер, защото в повечето години съм бил фаворит. Няма да има такъв натиск и се надявам това да проработи за играчите”, добави още Гершон.

На въпрос дали може скоро да има и български треньори в Европа Пини заяви: „Вярвам, че Тити може да работи в Европа и в момента, но той просто не иска да напусне България. Със сигурност той е на нивото на добрите треньори в Европа и може да тренира европейски отбор.”