Националният ни треньор по баскетбол Пини Гершон опредено никак не обича хората около него да скучаят. Израелският специалист, който очаква български паспорт, продължава да живее в Гърция, въпреки че напусна местния Олимпиакос преди няколко месеца. От тогава 56-годишният наставник пазеше мълчание за раздялата си с клуба от Пирея, независимо от многобройните въпроси на журналисти от цяла Европа.
Мълчанието обаче бе нарушено снощи, когато Гершон разказа сподели своята истина в интервю за националната телевизия в Гърция и даде хляб за коментари в баскетболните среди в страната.

Пини коментира събитията от кухнята на Олимпиакос особено през втората година от неговия договор и къде смята, че е сгрешил.

„Повечето решения за селекцията през втората година не бяха мои”, разкри Гершон, който признава като грешка, че не е бил твърд пред ръководството в нежеланието си някои играчи да бъдат привлечени. „Трябваше твърдо да кажа – не”, сподели държавният ни селекционер пред гръцката телевизия и добави още: „Трансферът на Авидас Мачияускас не беше по мой избор.”

Пини разкри още истината за желанието на клуба от Пирея да привлече Шарунас Ясикевичус, на когото бе треньор в Макаби Тел Авив. „Не съм го искал в Олимпиакос, но опитах да го убедя да дойде заради братята Ангелолулос”, заяви колоритният спец, който е безкрайно ясен в отношението си към босовете на „червените”. „Те са изключителни хора. Когато имат нужда от помощ, аз ще съм насреща, както стана с Вуйчич”, каза още Гершон, с което отговори на още една въпросителна, споделяйки, че е провел телефонен разговор с хърватина, за да го убеди да напусне Макаби в посока Атина.

В ексклузивното интервю Пини Гершон демонстрира високо си мнение за съперника си през миналия сезон на треньорския пост в Панатинайкос Желко Обрадович. „Той е изключителен треньор. Отборите, които води са добри и в защита, и в нападение. Виждаш баскетболистите на паркета и разбираш, че Желко им е треньор”, казва Пини, който заяви още, че е впечатлен от един от състезателите на ПАО Димитрис Диамантидис: „Той е уникален. Ако бях шеф на някой отбор и имах неограничен бюджет бих взел Диамантидис.”

Всъщност да привлече именно гарда е било голямото желание на Гершон. „Знаех, че за да отнемем титлата от Панатинайкос, трябва да вземем техни играчи и казах на шефовете да му предложат празен договор, а той сам да напише желаната сума”, разкри Пини.