Националният ни треньор Пини Гершон очаква в скоро време български паспорт. Новината бе потвърдена преди часове, когато 56-годишният израелец с български корени и президентът на баскетболната ни федерация Михаил Михов получиха наградата за мъжкия ни състав, който бе определен за Номер 1 на месец септември в традиционната анкета на Пресклуб България.

Гершон пък започна деня със среща с президента на Република България Георги Първанов.

„Има много български граждани в Израел и правим размяна. Толкова много българи са решили да живеят в Израел, а те пратиха само един. Като размяна на затворници – един срещу 300 000”, пошегува се в типичния си стил Пини на въпрос защо иска български паспорт, а после сериозно заяви: „Мога да ви кажа, че независимо дали имам паспорт или не – аз се чувствам като българин. Президентът ме попита дали се грижат добре за мен и аз го уверих в това.”

Пини Гершон още веднъж подчерта, че в момента няма категорична цел да поеме клубен тим. „За момента за мен е най-важно да живея на приятно място и да изпитвам удоволствие от това, което върша. През последните три месеца наистина бях много щастлив с националния отбор и сега чакам да видя какво ще стане с проекта за училището, защото със сигурност нямам нужда от три работи едновременно. Не съм се замислял какво ще стане, ако получа предложение от клубен тим. Ако получа, тогава ще мисля. В момента мисля само върху баскетболното училище, защото много по-трудно е да изграждаш играчи, отколкото да си треньор на силен отбор с пет помощника и да използваш играчите, които друг е направил. Както ви казах и миналия път имаме нужда от медиите, за де успеем. Публиката и медиите са преди играчите и треньорите. Дано да се възползваме от момента, за да върнем баскетбола на нивото от преди 15-20 години. Вчера гледах мача Левски – Ямбол и най-важното беше на полувремето, когато играха деца 12 -14 годишни. Там видях новите цели на българския баскетбол. Имаше поне 3 високи момчета с перспектива. Виждам, че след 5-6 години българският баскетбол може да бъде на по-високо ниво, иначе след няколко години на Тошко ще му се наложи да играе дори в инвалидна количка”, коментира старши треньорът на мъжкия ни тим по баскетбол, който очаква жребия за Евро 2009 на 8-ми ноември във Варшава.

Пини Гершон си заминава по-късно днес за Атина, където живее със семейството си, а в България бе придружен от мениджъра на един от американците в Левски Маркъс Хол – Димитрис Бурас.