Българският национален тим по баскетбол излиза довечера срещу Финландия от 20.30 часа в зала „Универсиада” в решителна среща от европейските квалификации. Съставът ни воден от трикратния шампион на Стария континент с Макаби Пини Гершон е с 3 победи и 2 загуби на второ място във временното класиране в своята група. Евентуален успех запазва реалните шансове на нашите за първите две места в компания още на Сърбия, Италия и Унгария. Финландците пък са с 2 победи и 2 поражения, а но загубиха от България с 22 точка като домакин на старта на евроквалификациите.

Гершон и екипът му ще разберат в последния момент до колко ще могат да използват в двубоя довечера втория близнак Калоян Иванов, който дълго лекуваше травма в крака. Калоян получи специални стелки от Испания, а вчера се включи в заниманието на тима, но пак почувства болки.

„Не мисля за сметки, а мач за мач. И след този двубой имаме още два мача. Нека да вървим стъпка по стъпка. Имаме домакинско предимство, но няма да видите Финландия, която бихме с 20 точки. Това е една различна Финландия, но се надявам да играем така, както там, а дори и по-добре. Имахме разговор с играчите след загубата в Унгария и психологически, и тактически. Всички знаят колко важен е двубоят. Знаете, че бихме Италия с 1 точка, а паднахме от Унгария с една и много се надявам мачът да не е точка за точка довечера, защото е много тежко за всички. Определено финландците са добър тим и ни чака тежък сблъсък, а може и да се получи същият сценарий, като от предишните срещи. Не искам да говоря за изненади или някакви чудеса, защото не може да направиш нещо кой знае колко специално за два дни. Ще видим кой ще се възползва от предимствата си и от слабостите на противника.

Знаете, че оспорваните мачове по принцип се решават от тактиката в края и се надявам ние да сме готови за последните 5 минути. Ако Калоян може да играе, ще играе. До сега всеки ден или всяка седмица мислехме – ето вече е готов. В последните два –три вече тренира. Получи и стелките си. Не е във форма да играе 30 минути, но вярвам, че в някои моменти от мача, може да ни помогне, защото може би една от причините за загубата в Унгария беше, че пейката ни е къса”, коментира старши треньорът Пини Гершон.