Най-високият баскетболист в България Прийст Лодърдейл зарадва участниците във второто издание на международния баскетболен турнир за деца „Спрайт Буба Къп”. Пи Ел се превърна в истинска атракция за малчуганите в зала „Христо Ботев”, като раздаде десетки автографи и се снима за спомен с многобройните си фенове. Центърът на Черноморец хвърли първата топка на срещата на домакините от Буба Баскет срещу румънския Търгу Мареш.

Надпреварата продължава до 26-ти септември, а утре са мачовете:

10.30 ч. Раднички Шампион - Търгу Мареш

12.30 ч. Рилски Спортист - Юниор Фруктал

14.30 ч. Буба Баскет – Левски

Прийст Лодърдейл сподели, че винаги се чувства отлично в компанията на децата, но не вижда бъдещето си като треньор:

„Как се чуствам сред децата? Аз обичам децата. Възрастните ме претисняват, но децата ги обичам. Просто възрастните ми лазят по нервите.”

- Какво ще кажеш за отборите, които видя? Българският тим Буба миналата година остана на второ място, но клубът има много добра програма за работа с децата.

- Ами видях да, Марти (Мартин Ангелов), синът на Джордж (Борислав Младенов) играе в отбора. Изглеждат чудесно. Винаги е забавно, особено като гледаш децата. Моят племенник също играе в къщи, така че винаги ми е приятно да гледам как децата играят баскетбол.

- Виждаш ли се някой ден като треньор да работиш с деца?

- Треньор? Неее. Не мисля, че имам необходимия характер. Баскетболът се променя, играта вече е различна. Не мисля, че ще стана треньор, но спортен мениджър – определено.

- Пи Ел, когато беше в подобна възраст, мислил ли си, че ще станеш професионален баскетболист?

- Не, аз даже го казах като влязох в залата. Ако някой ми беше казал тогава, че сега ще съм на подобно място и ще раздавам автографи, нямаше да повярвам. Разбира се мечтаеш за това, но толкова много неща се случват, докато човек расте. Просто се надява, че ще е добре и нещата ще се подредят.

- Преди малко каза на децата, че трябва да продължат да работят и да напредват. Мислиш ли, че това е достатъчно или трябва да има и нещо друго?

- Усилията, работата са голяма част от успеха. Разбира се, че и други неща имат значение. Просто приемаш предизвикателството и се забавляваш.

- Как се чувстваш в Бургас? Свикна ли с отбора, с града?

- Да, свиквам със съотборниците ми и с града. Градът ми харесва много. Не съм видял много всъщност, защото тренираме, но определено ми харесва.

Членът на Управителния съвет на клуба Емануил Божков пък си пожела турнирът да стане традиционен. Божков бе изключително доволен от щастливите усмивки на децата, които не можеха да се нарадват на гиганта Прийст Лодърдейл.

„Изключително трудно се организира един такъв турнир с междунардно участие. Не случайно обърнах внимание на всички баскетболни деятели, които бяха ангажирани в организацията на състезанието. Ние печелим само удоволствие, защото е ясно, че спортът сред децата е изключително важен. Тук не става дума за оцеляване, а по-скоро за развитие с общото желание на всички. Една от целите на турнира е да се обменя опит. Не мисля, че нашата методика е на по-ниско ниво от тази на колегите от Македония, но може би при тях организацията е малко по-различна. Ние също разполагаме с добри специалисти. За присъствието на Пи Ел пък е сигурно, че това е ще е голяма мотивация за тях. Голяма емоция беше и сигурно няма да спят от вълнение”, коментира Божков.