В отлично настроение и с познатата широка усмивка на лицето, легендарният по българските баскетболни терени Прийст Лодърдейл пристигна в София. 222-сантиметровият гигант прие офертата на Черноморец и през новия сезон ще носи екипа на клуба от Бургас.

Свеж, може би с малко повече килограми отгоре, облечен с дънки и бяла риза, Пи Ел демонстрира привързаност към страната ни на летището в ранния следобед днес. Посрещна го треньорът му в Черноморец и бивш съотборник в ЛукОйл Академик Дечо Коешинов, с който малко по-късно се отправи към Бургас.

„Ами, говорих с Дечо и даже се изненадах, че е треньор. Та той още може да играе. Той ме покани в отбора и аз си казах – защо не. Ще е забавно. Предизвикателство, но със сигурност ще е забавно. В доста добра форма съм. Натежал? Не, просто съм обядвал. Основно бях в Азия. Даже предишната година спечелих шампионата с моя отбор. Та бях в Китай, Иран, Саудитска Арабия. Определено имам добра работа”, разказа Прийст Лодърдейл за причините довели го обратно в България и добави:

„Да, следях какво се случва в българския шампионат. Не съм се откъсвал никога. Основно следях в сайта eurobasket.com и говорих с приятели. Определено научавах какво се случва.”

Колкото до това, дали треньорът Дечо Коешинов очаква проблеми по подобие на други специалисти, за които е играл Пи Ел у нас, бившият баскетболист каза: „Надявам се да нямаме проблеми. Пък и не знам кои треньори са имали проблеми с него, може би журналистите ги правеха повече проблемите. Не мисля, че треньорите са били проблемът, когато имаше проблеми с Пи Ел. Съвсем други бяха проблемите. Може би сега ще трябва да тренира по два пъти. Все пак той е голям човек и всеки такъв си има специфика на тренировка. Надявам се да е в такова състояние, че да помогне на отбора да играе добре.”

Репортерите опитаха да насочат Пи Ел към скандалното му напускане на ЛукОйл Академик и България, но центърът отказа да се връща към това: „О, Боже! Решението да напусна? Това е лично и не е за публика. Никога няма да се върна към това. Няма нужда. Аз съм мъж и съм доволен от всичките си решения.”

Дали е имало шанс да се върне в страната ни през години Лодърдейл каза: „Говорил съм с доста хора. Шегувахме се за това. Когато бях в Азия приключвах с един отбор и веднага друг отбор излизаше с оферта, така че беше бизнес, това което ме държеше далеч. Но истината е, че винаги съм искал да се върна. Мислех си, че един ден ще се върна и ето ме тук. И да знаете, че тренирах три пъти в Китай. Винаги искам да се доказвам на себе си. Никога не е било лично. Обичам да предизвиквам себе си.”

За българския паспорт и евентуално участие в националния ни тим Пи Ел поясни: „Да, да, пазя си българския паспорт. Поднових го през януари. През последните 4-5 години играя постоянно – сезон, лято, сезон, лято, така че просто нямах възможност и време да го направя. Ами надявам се да печелим мачове. Академик винаги е бил силен. Левски също, така че обичайните заподозрени са налице. От това, което знам Рилски доста се е променил. Всъщност силно вярвам, че всеки тим може да бъде победен. ЛукОйл има силен отбор, но всеки може да бъде победен.”