Прийст Лодърдейл направи отличен дебют за Левски при драматичната победа със 73:70 при гостуването на Рилски спортист.

222-сантиметровият американски гигант с български паспорт направи отличен мач и вкара 19 точки и 7 борби за успеха на сините, преди да бъде изгонен за пет лични нарушения.

В Самоков по традиция посрещнаха на нож сините, но възпитаниците на Константин Папазов показаха здрави нерви и стигнаха до успеха, след като водеха в резултата през голяма част от срещата, продължила повече от 2 часа.

Играчите на Левски бяха близо да пропилеят 15 точки преднина в четвъртата част, но в крайна сметка удържаха аванса си, макар и стопен в крайна сметка до само 3 точки.

Домакините от Рилски спортист започнаха по-силно двубоя и взеха аванс от 17:8. Постепенно сините намериха играта си и в средата на втората част обърнаха до 23:21, с което поведоха едва за втори път в срещата.

Левскарите продължиха да доминират и малко след почивката авансът им нарасна до 18 точки при 49:31.

В началото на последната част столичани уверено контролираха мача с преднина от 59:44. Постепенно обаче домакините се активизираха. Лодърдейл напусна полето 5:22 минути преди сирената след пето лично нарушение, а до края сините вкараха само един кош от игра.

През второто полувреме Левски остана последователно и без капитана си Стефан Георгиев-Торо, който бе дисквалифициран пресилено и без още един от центровете си Георги Чековски, който получи 5 лични нарушения.

Тримата рефери Искрен Манолов, Златин Караниколов и Красимир Стойнов трудно се справяха с дербито и допуснаха изнервяне на състезателите.

Драмата стана пълна 28 секунди преди края, когато Рилецо намали до 68:70. Последваха поредица от фаулове и 3,1 секунди преди сирената домакините намалиха до 70:71. Половин секунда по-късно Джейсън Кроу беше фаулиран и изпълни точно и двата опита от наказателната линия, а отчаяният опит на Владимир Мийович със сирената от средата на игрището не намери коша.

За Левски центърът Прийст Лодърдейл завърши с 19 точки и 7 борби, с 18 точки и 6 борби се отличи Аарън Харпър, а Кроу завърши с 13 точки, 8 асистенции и 6 откраднати топки. Мийович беше най-полезен за скиорите с 22 точки, а Иван Лилов добави 20.

С успеха столичани събраха 24 точки и се изравниха с лидера Лукойл Академик, който е с двубой по-малко и утре гостува на Балкан Ботевград.