За сериозни мерки в женския ни баскетбол призова настоящият наставник на ЛукОйл Нефтохимик и екс-национален селекционер Петко Маринов.

Треньорът, водил и мъжкия, и женския ни представителен тим коментира случващото се във вътрешното първенство при дамите, след като бе обявен трансфера на нова американка при носителките на Купата на страната за 2008-ма година.

„Няма да сгреша, ако кажа, че при засилената конкуренция, женското първенство е доста по-интересно тази година. Преценихме, че трябва да вземем тази американка и може би до края на месеца ще дойде още една. Искаме просто да отговаряме на имиджа на нашата фирма и на имиджа на мъжкия баскетболен отбор. Важно е да има хора, които да помагат. При една засилена конкуренция може би трябва да се помисли и във федерацията, защото не можем да позволяваме на млади момичета на по 21-22 години да отиват във втора и трета дивизия в чужбина. Аз съм категорично против това. Националният ни отбор се събира от дъжд на вятър за евроквалификации, а тези момичета не ги виждаме, защото нито в чужбина израстват, нито в България. Мисля, че ако останат в България и с чужденките, може да стане едно по-интересно клубно първенство. Когато отиват в чужбина да отиват като фигури, а не като помощни играчи и цял живот да си останат такива”, заяви Петко Маринов.

„Тази и миналата година мисля, че националният тим се събира в един горе-долу добър състав. Ако си спомняте, когато бях треньор ние бяхме с 8 момичета. Тогава нямаше глоби, нямаше наказания и който си искаше идваше. Тази година отборът е събран почти в оптималния си състав. Но ще кажа едно мое мнение. В българския баскетбол за голямо съжаление нямаме лидери, нямаме личности. Всички тези момичета, които ходят в чужбина, взимат някои лев и се връщат тук, те са там помощни играчи. Не може онзи ден срещу Украйна, при това хубаво развитие на мача и при тази подкрепа на публиката, както и мога да кажа добронамерено съдийство, как клекнахме и как се огънахме. Нямаме водещи личности, имаме само едни глезли. Съжалявам, че трябва да го кажа, но крайно време е да стъпят здраво на земята и да започнат да се трудят и да си заслужават парите. Извинявам се, че съм толкова емоционален, но онази вечер понесох много голямо разочарование и тази загуба, защото мисля, че наистина този отбор, който е събран в момента има потенциал да победи и Украйна, и Германия. Когато започнах да се занимавам с жените преди четири години заварих едно положение и започнах с доста по-твърда ръка да работя. В женския баскетбол нещата са изпуснати най-много откъм изисквания и претенции. Отношенията финансови или човешки са една двупосочна улица. Аз лично считам, че българският баскетбол има с какво да се гордее, въпреки последните си неудачи. Крайно време е изискванията да се стегнат и който иска да играе – да играе, който не иска – да копае”, каза още Петко Маринов.