Световният и европейски шампион с Югославия Светислав Пешич, чието име се спряга за наследник на Пини Гершон начело на националния ни отбор по баскетбол или като консултант на състава, коментира възможността да оглави България така:

„Единствено е вярно, че разговаряхме, но имам контакти не само с хората от българската федерация. Потърсиха ме от още три държави. Едната се готви за Световното първенство, а другите две за европейските квалификации. На всички казах, че плановете ми са свързани само с клубния баскетбол.”

60-годишният Пешич в момента е в родния си град Пирот и се заминава с ангажиментите си към ФИБА. Ето какво още сподели днес:

„Мислех, че съм приключил с националните отбори още след Бормио през 1987-ма. Наистина имах желание да бъда треньор на националния тим на Югославия, но това не се осъществи тогава. После поех Германия. По-късно все пак бях треньор на Югославия и с това мисля, че сложих точка на работата ми с национални отбори.”

Светислав Пешич, който има и немски паспорт, а синът му Марко е национал на Германия, извежда югославския младежки тим с младоците тогава Владе Дивац, Саша Джорджевич, Тони Кукоч и Дино Раджа до световната титла през 1987-ма година в Бормио, като със сребро остават не други, а американците. С мъжкия държавен състав на Югославия Пешич печели европейската титла през 2001-ва в Турция и става световен шампион през 2002-ра в Югославия. А като селекционер на Германия печели Евро 1993.

От 2002-ра Светислав Пешич не е водил национална гарнитура, а за последно бе треньор на Цървена зведа през сезон 2008-2009.

Коментарът му в настоящата ситуация може да бъде тълкуван като възможност по-скоро Пешич да се съгласи да работи като консултант на българския национален тим по баскетбол в бъдеще, отколкото евентуално да се захване с позицията на старши треньор.