Светислав Пешич ще бъде консултант на националния отбор по баскетбол за мъже, но няма да поема свободния пост на старши треньор, съобщи сръбският специалист на пресконференция в Националната спортна академия. Там в момента тече първият лагер-сбор на националите, които ще тренират в новата спортна зала на академията до 27-и февруари.

Идеята на Българска федерация по баскетбол и на Пешич е да бъде съставена цялостна статистика и видео материали за всеки един играч. Ще бъдат поставени и насоки за развитието на отделните компоненти, които не вървят в играта на съответния

баскетболист. Това се прави с цел подпомагане на новия национален треньор, който трябва да пристигне в България преди началото на квалификационния цикъл за европейско първенство.

„За мен е удоволствие да съм тук, и да мога да помогна на моите баскетболни приятели. Моите първи спортни успехи са постигнати именно тук, в България, когато водех Югославия, с Дивац, Кукоч и Раджа, може би преди около 30 години. Имам много приятели тук, и затова се радвам, че мога да помогна. Ще го правя колкото мога, и колкото времето ми позволява. Мен ме радва, когато мога да помогна на някои, който иска моята подкрепа, това ме мотивира,” бяха първите думи на Пешич пред българските журналисти.

Логичният въпрос бе в какво точно ще се изразява консултантската дейност на Пешич в България:„Договорили сме се, във времето, което имам, да изготвим програми, да гледам различните национални отбори. За тази година е такъв планът, в паузите, които имам да помагам. Времето, което имам, искам да го посветя на това да помагам по какъвто начин мога. Моята помощ няма да е само за А отбора, ще посетя лагерите на кадетите, на младежите, докато дойде време за мъжкия национален отбор. Ще има програма, която ще изисква и нова организация във федерацията, система на работа с младите играчи. Ще се опитам да стигна до младите играчи, и да им предам своите знания. Аз съм ментор и на програма за млади треньори.”

Светислав Пешич не крие, че иска да води клубен, а не национален отбор, и е категоричен в едно – тази година няма никакъв шанс да бъде старши треньор на България.

„Моето желание е да остана клубен треньор, и сигурно през следващата година това ще се случи. Но дотогава, искам да помогна да се изгради А отбор, който да се бори на европейските квалификации,” заяви той. „Като старши треньор тази година – няма шанс. Да, може догодина. Тази година ще съм на разположение на президента, на директора, мога да помогна да се намери старши треньор. Аз съм тук да помагам, и ще го правя с удоволствие. Трудно бих препоръчал някой в момента, а и това не е моята основна задача. Според мен има кандидати и от България, и от чужбина, те може би имат и клубни отбори. Трябва да се помисли. Аз тази година сигурно няма да тренирам никакъв национален отбор. Имаше разговори, имаше много спекулации. Но тази година искам да се посветя на изготвянето на програми за клубове, и да помагам на българския национален отбор.”

„Доста е тежко да водиш клубен и национален отбор едновременно. Но в бъдеще – да, защо не?! Не държа бъдещият ми клуб да е от Евролигата, просто трябва да има амбиции. По-важно е да има стабилна организация, и работата да ми носи удоволствие,” обясни още по въпроса Пешич.

Сръбският специалист все още няма много впечатления за българските таланти, но вече има някои точни насоки за състезателите, които тренира днес сутринта. „Аз днес проведох първа тренировка, вчера само гледах. Аз не съм от треньорите, които само говорят, аз обичам и аз да съм сред играчите, на терена, да видя отвътре нещата. Впечатлението ми е добро, разбира се, вижда се нещо, което знам отпреди, че в българския баскетбол има дефицит на високи играчи. Имате фантастични играчи, като Филип Виденов, който е невероятен, модерен играч, България има такива играчи. Имате на високия пост Върбанов, който може да напредне, има енергия, има физика, но трябва да се работи индивидуално с него за техника. Имате играчи, и в чужбина, като Аврамов например. Но позициите, на които е по-трудно да се намерят, са плеймейкър и център. Все пак, сте в добра позиция,” разказа подробно Пешич.

„Националният отбор може да се класира за Европейското първенство през 2011, това е важно. Но трябва да обърнем внимание на произвеждането на млади играчи, върху селекцията им. Вие се намирате в отлично положение, президентът на федерацията ви обича баскетбола, имате бивши национали, които работят за баскетбола. Затова имате огромен шанс да направите всичко това. България може, има всички предпоставки в бъдеще да приеме и Европейско първенство,” завърши оптимистично Светислав Пешич.