Двата дни почивка за баскетболистите ни очевидно ще бъдат най-напрегнати за близнаците Деян и Калоян Иванови. За първия – да реши дали да се появи на тренировката в сряда и да продължи да бъде част от националния отбор, а за втория – да прецени дали иска да направи опит да се върне в състава, започвайки с извинение да поведението си, предизвикало решението на селекционера Пини Гершон да го отстрани.

„Ние сме свободни и най-правилното нещо за следващите два дни е ние да релаксираме максимално добре, защото от сряда влизаме в най-сериозния етап от подготовката. Играчите са свободни да са със семействата си и да не мислят за баскетбол. В една такава подготовка, когато всички са заредени с емоции и желание за добро представяне, този заряд не може някъде да не избие. Затова и нашето решение беше такова, след това състезание, да починем близо 72 часа. Мое лично мнение е, че не трябва да се форсират нещата. Всеки ден се работи за каузата всичко да бъде забравено. До момента, в който Деян не се появи на тренировка, аз не мога да коментирам някакви изказвания. В момент на емоция, всеки може да каже нещо. Дума дупка не прави. За мен ще бъда фатално, ако той не дойде в сряда. Аз обаче познавам Деян и знам колко много обича играта и независимо, че сигурно много го боли за брат му, ще дойде в сряда и ще бъде част от отбора, защото няма причина да не бъде. Те са наистина близнаци и са по-свързани от другите. Убеден съм, че могат дори и сега, когато единият сгреши и другият е убеден, че брат му не е прав, а аз мисля, че самият Калоян е убеден, че е сбъркал, поне Деян ще бъде в отбора”, коментира най-близкият човек на Пини у нас – асистентът му Тити Папазов.

„Мога да дам мнение и съвет, не мога да вляза в главата на никой от играчите, но познавайки колко добър човек е Пини, мога да дам съвет, че Калоян най-малкото трябва да се извини и на него, и на отбора. Всички много ни боли за загубата, но ако ние постигнем някакъв успех в Полша, сега го казвам, че той ще бъде и заради вчерашния ден. Първо да бъдем приземени и второ да се стигне до този инцидент, защото в едно семейство, ситуация като вчерашната обединява. Това може да бъде тест за играчите и за всички нас. Проверка за нашите характери, дали можем да оцелеем в тежък момент. Сега трябва да покажем характер и обединение, а това ще направи националния ни тим по-силен и той ще се представи достойно в Полша. Достойно значи да играем добре най-малкото и да спечелим някой мач. Аз не се съмнявам, че близнаците много искат да играят за националния. Факт е, че по някой път буйният им характер и емоцията им се отразяват лошо. Убеден съм, че имат голямо бъдеще и тази постъпка ще е урок за Деян и за Калоян, защото те са млади и наистина пред тях има сериозно бъдеще. Стига час по-скоро да узреят. Бяха достатъчно малки, когато излязоха в чужбина. Има едно нещо, което е над всички нас и това е химнът. Това е несравнимо с всякакви финансови стимули. Химнът свири за нас по време на всеки мач и това е достатъчно голям мотив да бъдат правени компромиси от всеки и на всички нива”, каза още Тити Папазов.