Целта пред новото ръководство на Националната баскетболна лига (НБЛ) е да събере нужните средства за икономическото оздравяване и просперитет на този спорт в България, заяви нейният президент Константин Папазов. Той добави, че в момента се водят преговори с евентуални спонсори, а освен това се търси кандидат за закупуване на името на родния баскетболен шампионат за определен срок от време.

"При това състояние на икономиката и българския спорт нашата цел е да постигнем най-добрия финансов резултат, който е правен до момента. Безспорно живеем в трудни времена. Имам първоначални разговори с две застрахователни компании, които не знаят една за друга, защото така е коректно. Отново няма да се срамувам да почукам и на вратата на мобилните оператори. Търсим и име на лигата, което ще донесе финанси и авторитет. Но не и на всяка цена. Аз съм реалист - ние сме на нивото на Естония, а виждате те как се представят на европейското първенство. Ние не се класирахме поради някои обективни и субективни причини. Със сигурност най-интересното първенство в България в последните три години е баскетболното, с цялото ми уважение към другите спортове. Волейболът обаче се управлява далеч по-мъдро. Ние може да не сме НБА, но сме продукт, чийто финал завършва 3:2 победи. Едната година сигурният шампион стана втори, а през тази Балкан бяха по-добри в пет полувремена. Интрига има, а и българският баскетбол е доста добре отразяван от медиите. Това е предпоставка дадена компания да сложи името си зад лигата и тя да получи някакви рекламни дивиденти. На мен много ми се иска да подпишем договор "Х" с някоя компания и той да има продължение след първата година. Дали ще успея да реализирам тази идея, това е въпрос на време. Аз не искам да харчим пари, които не сме заслужили. В последните години интригата е налице и титлата се решава в пети мач. Държа това да бъде оценено адекватно и от спортното министерство. Освен това, родният баскетболен шампионат е единственият в света, който не изкарва пари от телевизионни права и билети", заяви председателят НБЛ.

Константин Папазов обясни, че новосформираното ръководство ще сменя своя председател на ротационен принцип след края на всеки сезон в Националната баскетболна лига. Той също така призна, че неговият пост е по-скоро фиктивен, защото в НБЛ се работи екипно и отборно за благото на българския баскетбол.

"По принцип идеята представител на клубовете да бъде президент на лигата се роди миналата година, когато се появиха доста спорове и претенции. Това недоволство се прехвърляше върху Иван Ценов, който не заслужава това. Като организация и като идеи, както и авторитет, искам да постигна поне това, което постигна той. За да не търсим вечно виновник, миналата година предложих да се самоуправляваме в лигата. Така ще бъдем по-коректни и търпеливи. Това е в основата на решението. Постът ще бъде на ротационен принцип и всяка година един представител на клуб ще управлява", обясни бившият треньор на Левски.

Относно своите отговорности и цели за следващите месеци, Папазов добави: "Моята отговорност е свързана изцяло с управлението на НБЛ и искам на терена да има спортно състезание, в което да побеждава по-добрият. А извън него да бъдем обединени".