Треньорът Карло Рекалкати, който не успя да класира Италия на Европейското първенство по баскетбол в редовните квалификации все пак остава на поста си. Договорът на Рекалкати бе удължен до края на септември 2010-та година, а първата му задача е да се опита да все пак да намери път до Полша със своите баскетболисти.

Единственият начин Италия да играе на Евробаскет 2009 е тимът да спечели допълнителните евроквалификации през август. Там обаче ще се пусне и друг голям фаворит – Франция, заедно със съставите на Босна и Херцеговина, Белгия, Португалия и Финландия.

64-годишният Карло Рекалкати от няколко години е начело на италианския представителен мъжки отбор по баскетбол, като изведе тима до бронз на Европейското през 2003-та година и до сребро от Олимпиадата в Атина през 2004-та година.

Рекалкати обаче трябваше да отстъпи пред българския селекционер Пини Гершон миналото лято, когато първо България победи Италия като домакин в зала „Универсиада” с 81:80 точки, а после претърпя поражение с цената на победа в Торино с 81:82 точки. Именно то отвори пътя на националите за Европейското в Полша, като България завърши на втора позиция в квалификационната група, а италианците останаха трети.