Столичната зала Универсиада в София за пореден път е на обявена за публична продан, съобщава Stolica.bg. Търгът, обявен от ЧСИ, за спортния обект ще е пети поред, като цената от 18 млн. лв. е паднала на 10.5 млн. лв., което е с 1,4 млн. лв. по-малко от предишния път, за обявеният на 18 декември търг.

Универсиада е на "Шипченски проход" в район Слатина на Столична община. А кметът на района Георги Илиев вече е провел първоначални разговори на Московска 33 по предложението залата да се купи от Столична община. Идеята е колкото е подходяща, толкова е и отговорна, и трудна за реализиране, но пък не е невъзможна.

Предложенията за наддаване се правят в канцеларията на Софийския районен съд от 17 ноември до 17 декември и се внася предварително 10% от началната цена. А публичната продан ще се състои на 18 декември.

Залата е разполощена на площ от 4317 кв. В сградата има три зали, десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски и четири съблекални. Допълнително е пристроена тренировъчна зала на два етажа. Спортното съоръжение е с капацитет от 2300 места и над 1500 кв. м изложбена площ. Подходяща е за няколко вида спорт, както за тренировки така и за състезания.

Преди година Столична община спаси къщата на Яворов като я купи в последния момент и я спаси, а парите бяха осигурени от държавата. За купуването на Универсиада може да се направи и публично-частно партньорство, но със сигурност ще е доста добра придобивка от страна на Московска 33.

София получи европейско признание за София-Европейска столица на спорта и ще й отива на Столична община да има една голяма и модерна спортна зала със славна история. И е справедливо от държавна, преминала през разрухата в частни ръце, отново да бъде публична собственост.

Зала Универсиада е построена от държавата в далечната 1961 г. за домакинството на София за Универсиадата - Световните студентски летни игри. В нея се играха мачовете от Световната лига по волейбол, когато България се нареди на 4-то място. Легендарни са и мачовете на националния отбор по баскетбол, както и домакинствата в двата спорта.

Сега пазител на залата е баскетболният треньор Константин Папазов. Емблематичния спортен обект беше държавна собственост, но точно когато се прие забранителен за продажба списък на спортни обекти, Универсиада стана частна. До тогава тя е част от активите на търговското дружество "Олимпика" с принципал спортното министерство.

През 2005 г., по времето на спортния министър Васил Иванов Лучано, залата заедно с почивната станция на БСТ на Златни пясъци, са апортирани в дружество на трима 21-годишни младежи от НДСВ. Подарък безспорно е голям. Апетитната сделка тогава е заради терен към залата, който е откъм МВнР. Точно за този имот през 2006 г. имаше проект за голям хотел.

Още в онези години емблематичната спортна зала е ипотекирана. През 2009 г. Универсиада става собственост на "Велдер Билд" за 9.5 млн. лв. В момента за пазач на имота е определен баскетболният треньор Константин Папазов.

Според запознати с имота цената от 10 млн. лв. е прилична, но ще са необходими почти още токова за ремонт и спортните зали, за да бъдат по стандартите на международните федерации. Зала Универсиада е част от спортната история на България, донесла слава на десетки родни отбори и спортисти по света.