Арбитражната комисия към българската федерация по баскетбол разгледа жалбата на Сдружение Баскетболен клуб Хасково 2012 против Решение №34 от 21.01.2013г., с което Дисциплинарната комисия към родната централа е наказала с глоба в размер на 800 лева БК Хасково 2012 за изявление на старши треньора Елена Станкова, направено на пресконференция, квалифицирано като „обидни оценки, уронващи престижа на БФБ”.

Жалбоподателят е атакувал постановеното решение като твърди, че същото е незаконосъобразно. Оплакването е основателно, съобщават от баскетболната федерация. Съгласно чл.2 от Дисциплинарния правилник, наложено дисциплинарно наказание на баскетболен клуб се отнася за представителния отбор на баскетболния клуб във връзка или по време на чиято среща е извършено дисциплинарното нарушение.

Разглежданият случай, видно от посоченото по-горе нарушение не може да бъде подведен под хипотезиса на тази норма. Tвърдяното дисциплинарно нарушение е извършено от физическо лице и отговорност за това не може да носи баскетболния клуб и съгласно чл.2, ал.2 от ДП евентуалната отговорност е на физическото лице. Като е наложено дисциплинарно наказание на юридическо лице за твърдяно дисциплинарно нарушение, извършено от физическо лице – треньор, постановеното решение е в нарушение на чл.2, ал.2 и 3 и чл.36 от ДП на БФБ и то следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

По изложените съображения и на основание чл.7 от Правилника за работа на Арбитражната комисия при БФБ същата РЕШИ: Отменя Протоколно решение № 34 от 21.01.2013г. на ДК при БФБ.