Изборът падна върху литературната форма открито писмо, защото този коментар е точно това - призив и мнение, открити и ясни.

Ето какво пише във него:

„Господа ръководители на българския баскетбол,

С най-голямото уважение, което изпитвам към вас, така не може. Лесно е да кажа не може, нали?! Ами да, лесно ми е, защото според вас аз съм си избрала по-лесна от вашата професия. Но пък от друга страна – и вие сте си избрали да работите именно това – да носите отговорност за българския баскетбол. Но всъщност от позицията ми на баскетболен фен, никак не ми е лесно...”

И така нататък, и така нататък. Както е в емоционалните открити писма...Всъщност, моето не се гради на емоциите, а на години наблюдения и висене по залите. Уважавам безкрайно опитните хора в баскетбола, но понякога и те имат нужда от напомняне. Независимо какъв ще е отговорът, мнението ми е плод на искрено възмущение, подплатено със здрав разум.

Именно здрава ръка обаче май липсва на българските баскетболни босове и съдии. Да, тези, които днес позволиха на един важен мач да започне, при наличието на две буйни агитки, без присъствието на нито един съблюдател на реда в залата. Още повече, една от тези агитки вече се е превърнала в истински рецидив и не е ясно защо изобщо се допуска до трибуните.

Защото очевидно никой от българските баскетболни ръководители няма време. Няма време да гледа мачовете по телевизията, няма време да се събере да умува за наказание, няма време да ревизира съдиите...

Първият мач между Балкан и ЦСКА, в Ботевград, бе излъчен по телевизията на запис. И там ЯСНО се вижда, че тези привърженици на ЦСКА чупят хубавото съоръжение и влизат в конфликт с местните зрители. Същите тези ФЕНОВЕ на ответния двубой дори не изчакаха да видят накъде ще тръгне развоят на срещата, и побързаха да си изкарат гняв ли, мъка ли, и аз не знам какво в залата. Остава въпросът, кой трябваше да спре изстъпленията – полицията, федерацията, съдиите?! Отговорът всъщност е – майките и бащите на тези тийнейджъри. Но това е твърде дълга тема. Затова БФБ трябва да се съсредоточи върху опазването на играчите и на хората по трибуните, за да не изчезнат и едните и другите съвсем.

От страни се вижда едно – фенове се бият, съдиите пускат мача да си върви, шефовете стоят отстрани и гледат. Знам, дилемата – да има привърженици-хулигани, или да няма изобщо, също е много сериозна. Но имиджът на баскетбола не се гради от това дали и колко хора има по трибуните, а от това какви са хората, които са на паркета и по тези трибуни.

ЦСКА не печели нищо от това, че въпросните не-особено-на-мястото си привърженици всъщност не знаят за кого и за какво точно викат и се борят (в буквалния смисъл на думата). Нито пък ще спечели Левски, или който и да било. Да, стадионите са за това, да си изкарват там хората емоциите. В залата обаче трябва да има ред и атмосфера. Когато казвам атмосфера обаче, имам предвид същата, каквато е в Сърбия, Гърция, Турция. Все държави с елитни баскетболни отбори и първенства. И там има изстъпления, но не и безхаберие, затова те са редки. Не ме разбирайте погрешно, искам да виждам фенове на ЦСКА и Левски в залите, но искам те да милеят за отбора си така, както го правят за футболните тимове. Да знаят не само Сашо Киров и Павел Виданов, но и Христо Захариев, и Сергей Цветков...Доводът – няма футболни и баскетболни фенове, не минава, защото има футбол и баскетбол – да, толкова е просто.

Затова, изходът е един и е много страшен, защото се състои във взимане на решения. Да, знам, че много отговорно и трябва да балансираш с много „топки”. Но това ви е работата, господа баскетболни ръководители...Вие определяте правилата на играта, затова я направете честна и чиста.

Прилагам и част от законовата разпоредба, според Наредбата за 65-то Държавно първенство при мъжете.

Буква А, точка 3.2.8

3.2. За провеждане на срещите от Държавните първенства и/или Купите на България за жени и мъже, БК домакин е задължен:

3.2.8 Да обезпечи по договор униформена въоръжена охрана от МВР, чиито представител да завери официалния протокол. БК носи отговорност за осигуряването на безопасността на състезателите, треньорите и другите, придружаващи отборите лица, дежурния представител, съдиите и представителите на БФБ на територията на града-домакин, съгласно изискванията на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (30.10.2004г. ДВ брой 96/29.10.2004).

Очевидно от ЦСКА не са си свършили работата...

При неявяване на униформена въоръжена охрана от МВР или недостатъчна охрана – срещата може да започне или не по преценка на старши съдията, в зависимост от условията и обстановката в залата...

А обстановката определено не е подходяща за мач...въпреки това двете петици се събличат и са на терена за началото. 

Ако според старши съдията срещата не може да започне поради недостатъчна охрана, дежурният представител има право да задължи БК домакин да осигури допълнителна охрана, която трябва да се яви в залата в срок до 30 мин. след началния час на срещата...

Това е добре. Но трябват и още крути мерки спрямо нарушителите...