Отборът по баскетбол за хора в инвалидни колички „София-Балкан“ спечели първо място в първия турнир за баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община. Турнирът се проведе на 16 и 17 май в спортна зала „Триадица“, организиран от Столична община, Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“, Българска Федерация по Баскетбол и Ротари клуб София-Балкан. Отборът на „София-Балкан“ завърши на първо място с четири победи от четири мача. Отборът „Варна 2010“ завърши на второ място, а отборът „Джавелин Бургас“ – на трето.

Целта на този турнир бе да популяризира баскетбола за хора в инвалидни колички; да допринесе за подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценната интеграция на състезателите; да привлече общественото внимание, подкрепа и нови състезатели; и, да постави основите на формирането на първия национален отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички, който да участва на параолимпийски игри. 

Официални гости на спортното събитие бяха  Калин Каменов, Заместник министър на младежта и спорта, Велина Белева-Влахова, Заместник кмет район „Студентски“, Столична община, Елеонора Рангелова, Генерален секретар на Българската федерация по баскетбол, Илия Лалов, Председател на Управителния съвет на Българската Параолимпийска Асоциация, проф. Пенчо Гешев, Ректор на НСА, Тодор Шабански, от Инфоцентър 2018, Иван Ценов, Управител на спортна зала „Триадица“, Нина Митева, Гуверньор на Ротари България за 2015-2016 и Димитър Димитров, Гуверньор на Ротари България за 2016-2017.

Ден преди мачовете на отборите, на 15 май,  се проведе семинар за съдии по баскетбол за хора в инвалидни колички. 
Баскетболните клубове се надяват да привлекат съмишленици - хора, организации и държавни органи, които чрез своята подкрепа в различни области да им позволят да функционират пълноценно и да подсигурят условия за развитието на този нов за България спорт.
За баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“.

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички „София-Балкан“ е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб „София – Балкан” с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. Баскетболният клуб за хора с инвалидни колички „София – Балкан” е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала, медицински специалисти за практикуването на този спорт, както и всички други условия за развитието на отбора, като организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари в този спорт. Целта е популяризиране и развиване на спорта в България, както и създаване и национален отбор за Параолимпийските игри.