Финалът на турнира за Купата на България по баскетбол при жените ще се превърне в истинска пресечна точка на минало, настояще и бъдеще. Мачът между двата най-силни тима в България – Берое Стара Загора и Монтана 2003 е повторение на миналогодишния сблъсък за трофея, спечелен от монтанки в Перущица. Тази година двубоят е на 8 март, с начален час 19:00 и ще се проведе в зала „Триадица“ в столицата.

8-ми март не е случайна дата в българския женски баскетбол. Най-запалените почитатели на играта още помнят вълнуващите мигове от преди 35 години, когато в Будапеща славният Левски Спартак победи Зулу Виченца с 82:77 и отново стъпи на върха на европейския клубен баскетбол, напомня официалният сайт на родната централа.

В състава тогава блестят имената на капитана Надка Голчева, Петкана Макавеева, Силвия Германова, Костадинка Радкова, Радмила Василева, Мадлена Станева, Красимира Банова, Нина Хаджиянкова, Ина Иванова, Ани Микова и др., водени от треньора Станислав Бояджиев.

„Сините“ имат още три финала на турнира за купа „Лиляна Ронкети“. През 1975 губят и двата мача от Спартак (Ленинград). Тогава в отбора са Ани Лабова, Юлия Боянова, Надка Голчева, Калинка Кузова, Виолета Новкова, Милка Кръстанова, Красимира Богданова, Екатерина Манолова, Мария Златева, Марияна Чантова, Ваня Ваташка, а треньор е Иван Цончев.

През 1978 г. в Хасково „сините“ побеждават Слован (Братислава) с 50:49. Година по-късно финалът в Ямбол е изцяло български и противопоставя Левски на Марица Пловдив. И в двата финала отборът на столичанки е воден от Станислав Бояджиев. Тогава в състава му са Ани Лабова, Надка Голчева, Красимира Барзова, Виолета Новкова, Екатерина Манолова, Мая Дурчева, Валя Ножарова, Красимира Велкова, Арлин Нестерова, Иванка Маринова, Петкана Макавеева, Юлия Боянова, Костадинка Радкова, Красимира Богданова.

През 1980 година пловдивчанки играят още един финал за Купа „Ронкети“, който губи от Монтиг (Загреб). През 1977 г. пътя към финала за българските клубове в надпреварата обаче проправя пернишкия Миньор, който стига до мача за трофея, но губи от Спартак (Видное). Перничанки стигат и финал на КЕШ през 1980 г., воден от Любен Борисов, но губят от ФИАТ (Италия) с 66:75.

На 8 март, 2019 г. в зала „Триадица“ ще се върнем още по-назад във времето, в зората на клубните успехи на женския ни баскетбол. През 60-те едно име стряска съня на европейските треньори – Славия. Белите печелят КЕШ през 1959 г. Капитан на отбора е Дора Василева, а в отбора блестят освен Ваня Войнова, Тотка Иванова, Таня Тодорова, Дора Дамянова-Кузова, Елена Господинова, Елка Иванова, Райна Рангелова, Дора Смедовска и Благовеста Ченгелиева.

Година по-късно „белите“ отново са на финала, а в тима са Дора Василева, Тинка Динева, Таня Тодорова, Дора Кузова, Виолета Чаушева, Елена Господинова, Елка Иванова, Райна Рангелова, Дора Смедовска, Благовеста Ченгелиева, Веска Дупчева и Мария Иванова. Българският тим отстъпва на Дугава (Рига) с 62:28 и 49:43.

Славия стига до европейския връх още веднъж – през 1963 година и се превръща в най-титулувания български клуб. Белите измъкват трофея от чешкия Слован (Прага) след 52:57 и 60:49 в реванша. В отбора са Дора Василева, Дора Кузова, Тинка Динева, Ваня Войнова, Лили Плякова, Мария Иванова, Боянка Джанева, Елена Господинова Светла Несторова, Таня Тодорова, Виолет Чаучева, Благовеста Ченгелиева и Мария Иларионова. През 1965 г. „белите“ отново отстъпват на Дугава (Рига) – с 49:31 и 52:62.

Във връзка с отбелязването на 100 години организиран баскетбол в България БФБаскетбол официално покани всички участнички в отборите, играли финали на европейските клубни турнири. „С голяма част от тях се свързахме, с други – косвено, чрез техните съотборнички. Молим всички, с които не сме успели да се свържем, да ни извинят. Използваме официалния сайт на БФБаскетбол да ги поканим на 8 март, в 18 часа, в зала „Триадица“ в София, след което заедно да се насладим на спектакъла, който са приготвили момичетата от Берое и Монтана 2003 в мача за Купата на България“, призоваха от офиса на федерацията.