Още две от американските състезателки на баскетболния Хасково 2012 Джесика Кох и Тония Гърти напуснаха клуба. Преди няколко дни в посока САЩ си замина Сюзан Лестър. В клуба остава пристигналата наскоро Татяна Томас.

Според сайта haskovo.net причината за отпътуването на Кох и Гърти е изтичане на визите им и ненаправени стъпки за тяхното удължаване. „Проблемът бе огласен днес на заседанието на хасковския общински съвет. Поставеният от кмета Георги Иванов контекст бе, че имиграционните власти в България изгонили на практика американските баскетболистки, като отказали да удължат с два месеца визите им”, пише медията.

Мениджърът на Хасково 2012 Николай Петров потвърди за Гонг, че американките са си заминали, но добави, че това е станало по тяхно желание. Ръководството ще търси техни заместнички. Петров обаче сподели за друг сериозен проблем пред треньорския щаб, а именно, че няколко от състезателките са повалени от вирус. По думите му Татяна Томас и общо четири от баскетболистките на отбора са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Хасково.

Клубът дори е поискал отлагане на дербито срещу Левски. Двубоят от 8-я кръг на Националната баскетболна лига е насрочен за неделя от 17.00 часа в местната зала „Дружба”. Това обаче едва ли ще се случи, защото според Наредбата за държавното първенство по баскетбол е отбелязано, че:

„При всички случаи на искане за пренасрочване на среща и/или промяна на началния час БК изпраща аргументирано писмено предложение, което трябва да постъпи в НБЛ най-малко три работни дни преди срещата. Предложенията, направени по-малко от 72 часа преди срещата не подлежат на обсъждане.

29.6.Отлагане на среща поради заболяване се приема единствено при официално обявена епидемия от ХЕИ за същото заболяване в населеното място срещу официални медицински свидетелства на минимум четирима заболели състезатели и ри получено уведомление в офиса на НБЛ поне 48 часа преди насрочената среща. Отлагане на среща може да има и при форсмажорни обстоятелства по решение на Главния Мениджър.”

В другите две срещи от кръга утре Берое е домакин на Нефтохимик 2010 в Стара Загора от 17.30 часа, а Рилски спортист приема Монтана 2003 в Арена Самоков от 18.00 часа.