С осем баскетболисти започна подготовката на българския национален отбор за Европейското първенство през септември. Под ръководството на дясната ръка на Пини Гершон – Ави Ковалски – националите се събраха за първа тренировка в зала „Универсиада”. Заниманието бе зорко изгледано от генералния мениджър на тима Росен Барчовски, а на Ковалски дейно помагаха Любомир Минчев и Тони Дечев.

Ави Ковалски още от първата минута показа, че няма да има "лесно" в подготовката, като подхвана сериозно всички, позволили си да се отпуснат по време на лятната ваканция. С темпераментния си нрав той тичаше показно по целия терен, за да демонстрира какво точно иска да изпълняват играчите.

По собствено желание по-рано започна да се готви и плеймейкърът Асен Великов. Гардът на Левски имаше по-дълга ваканция, тъй като игра на Универсиадата в Сърбия до преди по-малко от седмица, но умората не му се отрази.

Интерес предизвика и придобилият разрешение да играе за България само преди няколко месеца Васил Евтимов, който вече е излекуван от травмата, която го мъчеше през сезона. Освен него тренираха още близнаците Деян и Калоян Иванови, Стефан Георгиев, Тенчо Банев, Бойко Младенов и Димитър Ангелов. Филип Виденов пък пропусна първата тренировка, за да посети сватбата на друг баскетболист – Людмил Хаджисотиров.

Останалите баскетболисти, получили повиквателни, се чакат в понеделник, на 20 юли, а младежките национали, които също са избрани от Пини Гершон, ще се присъединят към отбора след Европейското първенство в тази възраст, което започна днес.