Българският баскетболист Александър Гавалюгов попадна в сборен състав от хърватския град Задар, който ще участва в квалификациите на турнира за подрастващи до 18 години към Евролигата (Adidas Next Generation). По време на мачовете в Задар (Хърватия) тимът, за който ще играе 17-годишният Гавалюгов (Next Generation Team Zadar), ще бъде воден от бившия съотборник на Александър Везенков в Барселона Петери Копонен, анонсира официалният сайт на Еввролигата.

Победителят в квалификационния турнир ще се класира за финалите на Adidas Next Generation, които ще се играят по време на Финалната четворка на Евролигата за мъже през май в Каунас (Литва). Този тим ще се присъедини към испанските Ховентут Бадалона и Реал Мадрид, които спечелиха предишните турнири в Патра (Гърция) и Мюнхен (Германия). Четвъртата квалификационна надпревара ще се проведе в сръбската столица Белград.

Във всеки от квалификационните турнири се включват и сборни състави от някои от най-добрите баскетболисти до 18 години в Европа, които не са обвързани с останалите клубове в съответната надпревара.

В първия си двубой сборният тим Next Generation Team Zadar, с участието на Гавалюгов, излиза в петък срещу местния КК Задар, а в събота предстоят още две срещи - с испанския Барселона и финландския Хелзинки Баскетбол Академи.

Осемте участници са разделени в две групи по четири, а победителите в двете групи ще се изправят един срещу друг на финала в неделя.