Дунав Еконт поведе на Берое 07 в полуфиналната серия от баскетболните плейофи при жените, след като се наложи леко със 103-70 пред собствена публика в зала „Дунав”. Гостенките се държаха равностойно 17 минути, но след това се пропукаха и загубиха с голяма разлика. Баскетболистките от Русе са на победа от втори пореден финал в шампионата на страната, където бранят първата в историята си титла от миналата година.

Дунав трябва да вземе една победа от следващите две срещи, а най-реалният изход от тази серия е тя да приключи още в неделя в Стара Загора. Все пак старозагорки имат своите силни страни, веднъж вече изненадаха съперника си в редовния сезон, ще играят пред собствена публика и ще се опитат да докарат трети мач в Русе идния вторник, съобщава bulgarianbasket.com.

Байърс бе най-резултатната баскетболистка на терена със своите 24 точки, а освен това тя хвана и 11 борби. Американката обаче бе добре пазена и направи 7 грешки, а целият тим на гостенките сбърка цели 33 пъти. Като се има предвид и слабата им стрелба от зоната за три точки (0 от 8), то става ясно защо накрая загубиха с такава голяма разлика.

Грешките на старозагорския тим рефлектираха върху големия брой отнети топки в полза на Дунав – 27, а в тази категория се отличи Анна Римпова с 8. Тя вкара 14 точки като добавка на бившия си тим, а също толкова отбеляза и друга бивша баскетболистка на Берое 07 – Христина Минкова. Зорница Костова завърши с най-много за русенки – 23, а Наталия Топалова добави 16, при това само за 20 минути игра.

Втората среща от серията е в неделя от 19.00 часа в Стара Загора, а евентуален трети мач ще има във вторник отново в Русе.

В другия полуфинал Лукойл Нефтохимик разгроми със 101-71 Монтана 2003 в първата среща от серията. Така бургаският тим вече има аванс от 1-0 и е само на победа от пети пореден финал в шампионата. Успехът на бургазлийки в същото време е и своебразен реванш за загубата на полуфинала за купата на България, когато Монтана 2003 изненада и по-късно дори отнесе на Северозапад трофея.

Олена Самбурска завърши с 27 точки, 4 борби и 3 асистенции, а високата Даниел Кръчър добави 18 точки и 6 борби. Неда Джурич вкара 14 точки и подаде 5 асистенции, докато Силвия Пеева завърши с 12 точки и 5 отнети топки.

Дебют за гостенките от Монтана 2003 направи завърналата се от чужбина и картотекирана преди началото на плейофите бивша състезателка и на бургаския отбор Димана Макариева. Родената именно в Монтана баскетболистка завърши с 8 точки за 16 минути игра. Най-резултатна бе Ивелина Вранчева със 17 точки, а Вера Перостийска добави 12 точки и 8 овладени топки.

Втората среща от серията е в събота от 16.00 часа в Монтана, а трети мач (в Бургас на 11 май) ще има само при победа на момичетата на Славко Димитров.