Общото събрание на Национална баскетболна лига се проведе в присъствието на членовете на НБЛ: Михаил Михайлов - БК Балкан, Васил Кифев - БК Берое , Любомир Минчев /гост/, Петър Георгиев и Борислав Чилингиров - БК Рилски спортист, Иван Чолаков – БК Ямбол, Тодор Стойков – Професионален баскетболен клуб Академик, Васил Врачев - БК Академик Бултекс 99, Христо Караджов /гост/ и Константин Папазов - БК Левски 2014. 

БК Спартак Плевен и БК Черно море Тича нямаха представители на заседанието.

На заседанието присъстваха още: Георги Глушков – Президент на БФБаскетбол и Атанас Тонев – Почетен президент на БФБаскетбол, в качеството си на членове на УС на БФБаскетбол, както и Владимир Цеков – председател на СК на БФБаскетбол.

Дневният ред бе следният:

1. Представяне на становищата на БК относно бъдещето на НБЛ

2. Коментари и дискусии с членовете на УС на БФБ

3. Предложения от БК ( ако има такива)

4. Разни

По точка 1: Всички клубове, изразиха становището си по повод на бъдещето функциониране на НБЛ – ръководство, администриране, юридическа форма. Реши се, че НБЛ остава да функционира с екипа, ръководещ я в момента, като на следващо ОС на НБЛ (през м. юли) трябва да се определи статута на НБЛ – комисия към БФБ както до сега или отделна, независима структура в подходяща юридическа форма.

На Генералния мениджър и спортния директор на НБЛ бе възложена задачата да бъдат преразгледани разходите на НБЛ и да се даде предложение за тяхното намаляване, като същевременно се продължи търсенето на финансиране.

По точка 2: Позициите си изложиха и г-н Глушков, и г-н Тонев, като анализираха ситуацията и направиха предложения към ОС на НБЛ

В тази връзка, ОС на НБЛ възложи на Генералния мениджър на НБЛ, Лили Борисова, да проведе разговори с Президента на БФБ и респективно УС на БФБ относно конкретни условия за отделяне на НБЛ, като самостоятелно юридическо лице.

В случай на постигната договорка в тази насока, следва да се уточнят всички последващи детайли около функционирането на тази структура – като начин на управление, офис, оперативна дейност, бюджет, източници на бюджет.

По точка 3: Предложения от БК

Обсъдена бе идея мачовете в НБЛ през новия сезон да се играят петък-събота-неделя, а не както досега всички в един ден;

По точка 4: Разни

4.1 Всички клубове поеха ангажимент за изчистване на съдийските задължения в рамките на 2 /два/ работни дни.

4.2. Да се обсъди и предложи дата за СуперКупата по баскетбол като се съобрази с участието на националния отбор в квалификации за различни форуми и участието на клубните отбори в квалификации или директно в клубни турнири на ФИБА

4.3. Шампионатът за сезон 2018-2019 да започне на 6.10.2018 г., като отборите участващи в Шампионска Лига и/или Фиба Еврокупа да имат възможност да отлагат срещите си от първия кръг с преференции и да бъдат изиграни в удобна за тях дата и час.

4.4. Потвърди се текста на чл. 74 на Наредбата на НБЛ

Чл. 74. (в сила от сезон 2018-19)

(1) В тимовия лист за всяка конкретна среща от НБЛ БК може да запише за участие максимум 6 редовно картотекирани състезатели, които нямат право да играят за Националния отбор на България или имат право да играят за Националния отбор на България, но попадат под ограничението, предвидено в чл. 3.21а. от Вътрешните правила на ФИБА.

(2) По време на игра, на терена трябва да има минимум 2 състезателя, които имат право да играят за Националния отбор на България и не са придобили българско гражданство по натурализация.

(3) За нарушение на чл.74(2) се налагат описаните в чл.40.45 на ДАП наказания.

(4) Отговорност за допускане на нарушението по 74 (2) nоси старши треньорът на отбора.

(5) Дежурния представител следи за изпълнението на чл.74 (1) и (2).

4.5. Реши в началото на юли да се проведе ново заседание на ОС, на което да се гласува текстът и съдържанието на чл. 74 от Наредбата на НБЛ за сезон 2019-2020.