Първият по рода си семинар за запознаване със спецификата на спорта – баскетбол за хора в инвалидни колички ще се проведе у нас. НСА „Васил Левски” ще е домакин на събитието между 11-ти и 13-ти декември. „Много сме благодарни на домакините”, сподели арх. Йордан Терзийски, президент на Ротаракт клуб София – Балкан.

„Баскетболният клуб за хора в инвалидни колички вече е факт. Благодарение на усилията на Ротари и Ротаракт София-Балкан закупихме 6 нови колички от една фирма във Великобритания, които са изработени по индивидуален проект за всеки състезател. Отне доста време да ги произведат и изпратят, но вече са тук. Проектът ни минава на съвсем нова фаза. Съвместно с баскетболната федерация, НСА и Министерството на спорта работим заедно и организираме този семинар. Целта е да запознаем хората ангажирани с този нов вид за България спорт с неговата специфика”, коментира пред Гонг Йордан Терзийски.

Гости на семинара в София ще са Люк Вергосен, който е старши треньор на националния отбор на Холандия за баскетбол на колички за мъже до 22 години и генералният секретар на европейската федерация за баскетбол за хора в инвалидни колички Рон Копенрат.

„Този семинар е насочен към младите български треньори, които могат да станат съпричастни към тази кауза, към състезателите и хора в инвалидни колички, които биха се включили в бъдеще. Надявам се на този семинар да се изяснят доста неща. За първи път хората ще седнат в тези спортни колички. Проектът ни предизвика доста сериозен интерес и на европейско ниво. Получихме покани за турнири, но засега е доста рано. Първо трябва да стабилизираме клуба. За момента сме насочени към семинара и обезпечаването на клуба за догодина. Има много хора, които биха изявили желание, но знаете те изпитват много трудности. Ние се опитваме да ги облекчим, осигуряваме транспорт до залата в НСА. Тези семинари са точна с такава цел – да покажем на хората, че такъв спорт съществува. Надяваме се да докажем, че това е реален проект, който ще се развива. Имаме запитвания и от други градове. На този етап се справяме с финансирането, но това е много начален етап на клуба. Имаме идея да го развием. Нашата идея беше като начало да повдигнем дискусия около нуждата от този спорт. Наистина има доста разходи около организацията на турнири, пътувания и тренировки. Надяваме се хора, които да ни подкрепят”, заяви още Терзийски.