Баскетболният тим на Евроинс Черно море победи националния тим на България до 20 годиини с 80:74. Черно море излезе с доста експериментален състав, като в срещата участие взеха само новите и дошлите на проби състезатели.

Приятелската среща се игра в Русе, където младежкият национален тим, воден от Иван Чолаков и Петко Делев, спря на път за Румъния. На север от Дунав отборът ще играе в приятелски турнир, където ще бъдат първите по-сериозни изпитания преди Европейското първенство за младежи в Латвия в началото на август. Проверката в Русе бе първа за младите ни национали, само една седмица след началото на лагера им, информира bulgarianbasket.com.

Въпреки че тимът се намира в ранна фаза на подготовката си, след мача старши треньорът Иван Чолаков бе разочарован от загубата и най-вече от показаното от неговите възпитаници, като заяви, че е очаквал много повече от тях. За младежката национална гарнитура не игра Иван Лилов, който ще се присъедини по-късно към подготовката на отбора.

За Евроинс Черно море и неговия нов треньор Даниел Димитров пък срещата бе първа възможност да се видят по-обективно възможностите на новите в отбора, по пътя към решението с кои от тях ще бъде подписан договор.

От показаното в зала "Дунав", сред тримата чужденци, които са на проби във варненския тим, най-много надежди за новия сезон варненските фенове биха могли да възложат на американския плеймейкър Кори Макинтош. Въпреки своите 23 години и липсата на професионален опит, той дърпаше конците на варненското нападение. Макинтош записа 15 точки, 3 борби и 2 асистенции в актива си. Сръбското крило Желко Бойович също впечатли феновете в залата, като наниза 5 тройки от 8 опита и ги "гарнира" с мощна забивка. С общо 23 точки за 27 мин. игра той бе и най-резултатен от всички в мача. Вторият американец, центърът ДейвидБъргхофър, се отчете с 14 точки и 9 борби за 31минути на терена.

Македонците, които също бяха очаквани на проби във Варна, така и не можаха да пристигнат и съответно да пътуват за Русе, където Даниел Димитров бе завел само 8 играчи. Петимата българи, които бяха в състава (сред тях двамата нови - Иван Николов и Николай Балев), си пролича, че едва сега започват подготовка след лятната пауза и тепърва им предстои работа в кондиционно отношение.

След едно равностойно първо полувреме, в което играта бе кош за кош, селекцията на Чолаков успя да дръпне с 4 точки разлика точно преди почивката - 36-40. Възпитаниците на Даниел Димитров обаче възстановиха равновесието през третата четвърт и след нея дори поведоха с 58-55. В последната четвърт, въпреки умората, те успяха да се възползват от съвсем зачестилите грешки на младежките национали, за да се представят достойно на Евробаскет 2008 в Латвия.

За младежите на България, заедно с традиционния реализатор на тима Чавдар Костов (15 т.), се отличи и Павел Иванов от Левски. Иванов направи силно първо полувреме и вкара 15 т. само 14 минути в целия мач. Интерес предизвикваше и представянето на трима млади играчи на Черно море за националната селекция срещу собствения им клубен отбор. Симеон Михайлов записа 10 точки и 3 борби, но показа и слабости в играта си, Николай Колев бе неубедителен (3 т.), докато Симеон Илиев (7 т.) се включи сравнително добре за малкото си игрово време.

Евроинс Черно море – България (20)80-74 (18-16, 18-24, 22-15, 22-19)

Евроинс Черно море: Макинтош 15, Николов 3, Пенев 10, Балев 6, Бъргхофър 14 (Алексиев 4, Колев 5, Бойович 23)

България (20): Борисов 3, Костов 15, Маринов 4, Колев 3, Филчев 3 (Истилянов 5, Христов 7, Янков 2, Иванов 15, Илиев 7, Михайлов 10, Ваклинов, Цветков, Василев)