Новият американец в ЛукОйл Академик Тони Акинс е имал проблеми с положителен допинг тест за марихуана в Хърватия. Баскетболистът не завърши шампионата с местния КК Сплит, където бе съотборник с национала Деян Иванов, но вече е изтърпял тримесечното си наказание, наложено от ФИБА.

„Знам, че съм чист пред себе си”, каза тогава гардът. „Чудно ми е, че тестът беше преди мача и ми е странно, че е позитивен. Много е съмнително. Нищо не можех да направя преди самия двубой”, коментира още Акинс пред местните медии.

Хърватската баскетболна федерация му налага едногодишна санкция, но на 15-ти септември ФИБА обяви окончателното си решение, което е тримесечна забрана.

„На 3-ти май 2008-ма година Тони Акинс дава допинг проба, която показва наличие на канабис, след като е изследвана в акредитираната от УАДА лаборатория в Австрия”, започва официалното съобщение на международната централа. „Играчът не е искал отваряне на Б-пробата. На 2-ри септември Акинс и адвокатът му са пледирали пред съответните органи на ФИБА, че състезателят не е спорил за резултатите от теста и е признал, че е пушил марихуана”, пише още в изявлението на световната федерация, подписано лично от генералния секретар на организацията Патрик Бауман, която анонсира, че наказанието на Тони Акинс е от 20-ти май до 19-ти август тази година.

След 19-ти август американецът вече има право да поднови кариерата си и подписва с гръцкия ПАОК, но след около месец е освободен, а на негово място тимът от Солун привлече друг американец, но с български паспорт Кейзъл Уесън.