Новият старши треньор на Ямбол Ивайло Стоименов заяви, че за него е огромна отговорност да наследи на поста човек като Иван Чолаков и сподели, че очаква истинският облик на тима да се види след Нова година. Днес ямболии гостуват на Рилски спортист от 18.00 часа в първа среща от втория кръг на НБЛ.

„За мен е огромна отговорност да наследя човек като Иван Чолаков. Разбрах това още на първата моя тренировка като старши треньор, както и на първия приятелски мач. Той е направил много през годините отборът на Ямбол да е фактор в първенството, марка в българския баскетбол. Без да искам да се оправдавам, бих желал хората да са по-снизходителни към мен, тъй като съм едва на 29 години, а отговорността не е лека,” сподели Стоименов, който през миналата година бе помощник на Иван Чолаков, но от този сезон му бе гласувано доверие да води изцяло първия състав.

„Подготовката ни мина по план с изключение на контузиите на Юли Радионов и Павел Маринов. Доволен съм от мачовете, които изиграхме, тъй като ни помогнаха да разберем къде сме и кои сме. В тима решаваща роля ще имат играчи, които досега не са имали такава роля в предишните си отбори. Затова смятам, че до Нова година ще търсим себе си. Дотогава не знам какво може да се очаква, но след това ще очаквам да показваме стабилност и характер. Както казват в САЩ, ще търсим сърцето и душата си до Нова година,” обясни още специалистът.

„Ако не бях старши треньор на Ямбол щях да кажа, че Рилски ще спечели днешната среща, но тъй като съм треньор мога да заявя, че имаме шанс да победим, колкото и те," коментира той за днешния мач в Самоков. „Те все пак имат цел да са трети, имат много добра селекция.”

Младият специалист е и основната причина центърът Ники Върбанов да се присъедини към тима на ямболии, а относно центъра, Стоименов отбеляза:„Винаги съм смятал, че Ники има много качества - самият Светислав Пешич го каза: „Нямате друг такъв, направете си го." Удоволствие за мен ще е, ако мога да помогна да бъде там, където трябва. Той трябва да е точконосител в отбора, а след 2-3 месеца и да почне да поема повече отговорност. Тогава ще се види дали е готов, и дали става или не. В нашия отбор Ники трябва да има роля, каквато има и Станислав Говедаров."

Накрая наставникът на Ямбол говори и за очакванията си от първенството, както и кога се очаква Юли Радионов да е напълно готов за игра:„Ако гледаме бюджета, не можем да искаме повече от първата шестица. Спорен мен тази година класата на първенството е по-висока, със сигурност ние разполагаме с отлично попълнение на позиция 5 (Върбанов). По принцип можем да влезем и първата четворка, но това може да стане с много усилия и малко шанс. Аз не съм привърженик на това нещата да стават с късмет, предпочитам да се работи много. Очаквам Радионов да е напълно готов след около 2-3 седмици. Той игра и срещу Балкан повече време, отколкото трябваше."