Новият старши треньор на баскетболния Академик Бултекс 99 Дарко Костич говори за впечатленията си от новото предизвикателство, селекцията и целите на отбора за предстоящия сезон.

Дарко Костич е роден на 30 септември, 1978 година в Смедерево, Сърбия, притежава и гръцки паспорт. През сезон 2016-2017 той става помощник на легендарния сръбски треньор Владе Джурович в ОКК Београд, а през миналия сезон е старши треньор на отбора.

По време на баскетболната си кариера Дарко Костич е играл като пойнт гард за отборите на Окапи /Белгия/, Улм /Германия/, Чемосвит и Ученец /Словакия/, Салесианос Гуауакил /Еквадор/ и гръцките Филипос Вериас, Лефкада, Лакгада, Холаргос и Левадия.

Престоят му в Академик Бултекс 99 ще бъде първата му треньорска изява извън родината му.

Ето какво сподели Дарко Костич пред официалната страница на клуба във Facebook:

- Г-н Костич, какви са първите ви впечатления на пловдивска земя?

Вече съм идвал в Пловдив и се радвам, че съм тук. Хората от клуба и условията за подготовка са на много високо ниво. Все още сме в самото начало, но с бюджета, с който разполагаме смятам, че успяхме да комплектоваме много добър отбор. Очаквахме Митко Димитров да остане в отбора, но това не се случи. Опитахме да компенсираме отсъствието му и смятам, че свършихме добра работа. Харесва ми всичко, което заварвам тук, имаме всички условия за добра работа и оттук натътък всичко зависи от нас. Новите момчета в отбора също са много доволни от условията.

- Сигурно познавате качествата на чужденците, които привлякохте в отбора?

Разбира се, познавам абсолютно всички. Не съм работил лично само с Дайшон Найт, но имах отлична информация за него. Никола Вуйович беше в моя отбор миналия сезон, три години поред съм играл срещу Младен Виткович и знам какво точно може да свърши той. Небойша Кръстич, който е на проби, е младо, много талантливо момче, за последно играло в колежанския шампионат на САЩ. Мартин Сотиров също е голям талант. Очакваме те да са бъдещето на този отбор. С Питър Олисемека две лета съм работил индивидуално и го познавам много добре. Доволен съм от селекцията, а всички момчета са много ентусиазирани за новия сезон. Както и аз.

- Как виждате този отбор в предстоящия сезон и какви ще бъдат целите ви?

Ще бъдем труден тим за побеждаване - това го казах и на момчетата. Ще се опитаме да повторим резултатите от миналия сезон. Направихме прецизна селекция, а всеки един нов баскетболист е привлечен с определена цел и функция в отбора. Хубавото е, че имаме разнообразие и момчетата могат да играят на различни позиции, което ще ни предостави допълнителни опции. Само Никола Вуйович е типичен център. Чувствам се уверен за новия сезон. Имаме добри индивидуалности, от които трябва да съградим отбор с добра химия. Ако момчетата са здрави и имаме късмет, можем да постигнем много. Ще се стремим към Топ 4 на трите турнира, в които ще играем - НБЛ, Купата на България и Балканската лига. Ако не вярвах във възможностите на този отбор нямаше да съм тук. Няма да е лесно, но ще работим здраво.

- Запознат ли сте с качествата на българите в отбора, които останаха от предишния сезон?

Разбира се. Смятам, че Александър Груев и Васил Бачев могат да бъдат лидерите на този тим. Те са много опитни. Харесвам много Бачев като играч и очаквам от него добра година. Груев е много интелигентен баскетболист, може да играе на позиция 1 и 2 и да сменя местата си с Дайшон Найт. Много е важно да имаме опитни играчи на тези позиции. Адриян Секулов е много атлетичен и определено ще дава допълнителна енергия и стимул на отбора. Има нужда от малко повече увереност.

- Работил сте с легенда като Владе Джурович. Какво успяхте да научите от него?

Да, така е. Една година ме бях помощник, след това той стана президент, а аз - старши треньор. Видя в мен потенциал, реши да се оттегли встрани и ми гласува пълно доверие. Бил ми е и треньор, докато още играех. Има какво да се научи от него. Що се отнася до психологическия аспект на подготовката на отбора, той е един от най-добрите в Европа. За мен работата ми с него е един огромен опит.

- Играл сте в много страни по света. Вероятно това ви дава допълнителна увереност като треньор?

Определено. Опитвал съм де взема всичко най-добро от местата, на които съм се състезавал. Научил съм много от много треньори, играл съм доста и в Гърция. Всичко това помага и на адаптацията ми в момента. Но тя и без това не е особено трудна, тъй като много си приличаме и допадаме като народи. Баскетболът се развива много бързо, играта се променя, човек трябва постоянно да се усъвършенства и да бъде в крак с новостите.

- Имате ли опасения, че на практика ще градите чисто нов отбор - с 6-7 нови попълнения? И че отборът ще играе в три турнира?

Всяка година е така. Нямам подобни притеснения. Имаме достатъчно време, успяхме навреме да направим селекцията и да се съберем от самото начало. Не разполагаме с голям бюджет, но пак повтарям - за парите, които имаме, направихме добра селекция. Спокойни сме, всички са тук и започваме да работим. Ще изиграем 7-8 контроли. 5 седмици са достатъчно време за подготовка. Бях наясно с това, че ще играем повече мачове. Не е проблем. Вярно, не разполагаме с огромна ротация - вероятно ще разчитаме основно на 8-9 състезатели, но се надявам младите също да се впишат добре в отбора. Ще им дадем шанс. Ще бъде трудно, пътуването е тежко за мачовете от Балканската лига, но не се плашим. Най-важното е да опазим момчетата здрави.

- Как преценявате конкуренцията в българското първенство?

По бюджет сме на 5-6 място в Лигата, има добри отбори, които правят солидна селекция като Левски Лукойл, Балкан, Рилски спортист, Берое. Българският баскетбол поределено се развива в положителна посока и нивото се покачва.

- И накрая, бихте ли разказали нещо за семейството си?

Тук съм с приятелката ми, тя ще остане с мен в Пловдив. Баща ми и брат ми, както и майка ми са големи фенове на баскетбола и вероятно ще идват на мачовенте да ни подкрепят. Белград не е толкова далеч. Очаквам фенове и от Гърция - там съм живял 13 години и имам много приятели, които ще дойдат да ни гледат. Обещавам, че ще бъде още по-шумно в залата.