Двама американци, които очакват български паспорти до дни, ще се присъединят към лагера на националния отбор за мъже днес. Процедурата за натурализация на Андре Оуенс и Ърл Роуланд започна още в началото на годината и по желание на селекционера на представителния отбор двамата ще се готвят с трикольорите в София за финалите на Европейското първенство в Полша през септември.

По правилник България има право да използва само един натурализиран играч на първенството. Гершон ще избира между тях и игралият миналото лято Ибрахим Джабер. Джабер се очаква да се присъедини към лагера на 1 август, след като пропусна участие в лятната лига на НБА в Лас Вегас заради контузия.

Андре Оуенс е роден на 31 октомври 1980 година в Индианаполис. Той пристига директно от САЩ, където игра за Детройт Пистънс в Лятната лига на НБА в Лас Вегас. Оуенс е висок 193 см и играе на позиция гард. Завършил е гимназията Пери Меридиън, като е избран в тима на звездите на щата. След това продължава образованието си в Университета на Индиана, откъдето е трансфериран в Унивеситета на Хюстън. Без да минава през драфта на НБА, той подписва с Юта Джаз като свободен агент за сезон 2005-2006. През юли 2006 е трансфериран в Голдън Стейт Уориърс. През юли 2007 подписва с Индиана Пейсърс. През септември 2008 г. се мести в Европа, където подписва за един сезон със сръбския Цървена звезда.

Ърл Джаред Роуланд е роден на 18 май 1985 г. в Салинас, Калифорния. Висок е 190 см и играе като пойнт-гард. Завършил е колежът Сейнт Мери и е играл във Флорида Флеймс в американските по-долни дивизии. Преминава през австралийския Таунсвил Крокъдайлс, след което се мести в Европа. На Стария континент облича екипа на латвийския Баронс Рига. След това преминава в германския Артланд Драгонс. Последния сезон игра за друг немски тим – Телеком Бон, за който има средно по 13,56 точки, 3,36 борби, 3,44 асистенции и 1,29 откраднати топки средно на мач.