Новата капитанка на женския ни национален отбор по баскетбол Силвия Пеева даде интервю за Гонг по време на лагера в Правец. В него тя заяви в тон с идеите на селекционера Бусета: „Треньорът иска само баскетболистки на 100 процента! Ние сме колективен спорт и всяка зависи от другата, нека не се делим на лица и главни фигури. Много е важно и това, че закусваме на една маса. Има едни малки детайли, които са много важни. Дано всичко свърши добре”.

Ето какво каза Пеева за изтощителните тренировки, промените в състава, новите баскетнационалки, ролята на капитан, пеенето на химна и другите важни, но дребни моменти:

Готвим се и тренираме много силно. Може би заради факта, че по-голяма част от щаба ни е от испанци, заниманията ни са по-сериозни. Специално аз не бях подготвена за такива тренировки, не очаквах такова натоварване. Може би това е по-трудното, но свикваме, стига да имаме желание и амбиция. Не знам дали и кондиционният ни треньор ще издържи на тренировките и темпото. Наистина много професионално и различно работят треньорите ни. Дано тази работа даде ефект.

Работим много за взривна сила, но и обема и продължителността на тренировките е голямо. На ден по 3 часа са ни заниманията, а на мен никога това не ми бе се случвало! Не искам да разказвам как се прибирам до стаята, но това не ми пречи да бия на карти другите.

Много се спекулира и говори относно подмладяването на отбора ни, но според мен имаше нужда. Повечето момичета играят навън, много са амбициозни и силно работят с огромно желание. Предимно ще се залага на защитата и треньорите най-много на това държат. Защитата е отражение на желанието, а тези момичета имат огромно желание и го показват на всяка една тренировка. Дано наистина се получи нещо! Тези спекулации, които ги направиха някои бивши състезателки, не мога да ги разбера! Преди една две години имаше разправии и не можехме да ги накараме да дойдат, имаха наказания за това,а сега се оплакват защо не са повикани. Нещо нещата се разминават. Не заставам на ничия страна. Това може би го усети треньорът Бусета, че когато един човек се колебае дали да идва или не, да пропусне половината лагер, това колебание не му се хареса. Бусета иска само баскетболистки на 100 процента! Или идващ на 100% или въобще на идваш!

Нямам друг шанс освен да се изявя в новата ми роля – капитан. Не мога да кажа дали аз и Катето Димитрова сме лицето на националния отбор. Ние сме колективен спорт и всяка зависи от другата, нека не се делим на лица и главни фигури. Историята го доказва, че в един колективен спорт всеки трябва да застава един зад другия!

Вече като капитан си говоря с Бусета каква трябва да бъде организацията в тима, той държи да има добра атмосфера, всяка да се чувства добре, ако не иска да сподели с него, да го направи с мен. Говорим си много за човешките взаимоотношения, треньорът държи да няма интриги. Знаете, че трудно се работи с много жени на едно място и трябва да се намери точната формула за щастие. Много е важно и това, че закусваме на една маса. Има едни малки детайли, които са много важни. Бусета каза: „Важното е всички да сме заедно, да мислим еднакво, да имаме една цел!”. Беше му направило впечатление, че българките до сега не са пеели химна. Все още обаче не сме стигнали до час по пеене.

Относно Александра Делчева, която от волейбола премина в баскетбола Пеева каза: „Много добре я приемаме, тя е много сладък човек. Личи си, че й е много трудно, а е само на 5 месеца тренировки. На тези години от волейбола да се преместиш в баскетбола не е лесно и то в националния. Доста скромен човек е, няма го това самочувствие, че толкова бързо я взимат. Много работи и усилия показва, но ще й трябва още много работа. Висока е и на нея всичко й е лесно на игрището. Все още го няма правилното отиграване и техника, но с желание всичко се постига”.

До 27-ми ще бъдем в Правец като контроли първо ще имаме с Англия и дано се представим добре. Ще отидем и в Русе. Дано всичко свърши добре.