Българска федерация по баскетбол сключи днес договор за партньорство със сдружение „Българско баскетболно общество“ (ББО) за съвместно организиране на първенствата на "А" група – мъже, през следващите три сезона. Целта е второто ниво на българския баскетбол да се провежда на регионален принцип, като по този начин ще се разшири неговата география, а разходите на клубовете значително ще се редуцират. Планира се един мач в първенството от есента да струва на всеки от двата клуба по 200 лв.
 
"А" група ще се провежда в 4 региона – „Запад“ (с условно определен център гр. София), „Център“ (с център гр. Велико Търново), „Юг“ (с център гр. Пловдив) и „Изток“ (с център гр. Варна). Планирано е във всеки от регионите да се включат минимум 8 клуба и по този начин второто ниво на българския баскетбол да се разшири до минимум 32 отбора. За сравнение - през изминалия сезон в А група взеха участие едва 6 състава.
 
След провеждане на регионалните първенства всяка година ще се организира финален турнир, като шампионът в него ще получава право на промоция в Национална баскетболна лига, ако покрива лицензионните изисквания на БФБаскетбол.

БФБакетбол Георги Глушков

източник: Lap.bg

„Каква е нашата цел?! Откровено и искрено - виждаме, че нямаме потенциала на големите държави. Опитахме се и ние с втора дивизия да държим ниво. Оказа се, че по естествен път ситуацията ни кара да направим така, че трябва да създадем условия, при които имат амбиции да представят баскетбола в техния град, в техния регион, да имат тази възможност. Заедно с Българското баскетболно общество представяме този вариант на Българска баскетболна лига, който ще допринесе много за завръщането на баскетбола в много центрове в България.
 
Договорът е за три години. Надявам се още в първата година да покажем, че се връщаме заедно в градовете и клубовете с идеята да помогнем и условията да могат да участват. Това е есенцията в този момент. Защото сега е ясно, че икономическата среда не е такава, че да бъдем изключителни оптимисти. Смятам, че в този момент това е начинът да разширим нашата база“, каза президентът на БФБаскетбол Георги Глушков на пресконференцията, на която бе представена новата инициатива на федерацията.
 
Промяната ще даде възможност на повече млади състезатели да се реализират на полупрофесионално ниво и впоследствие да бъдат забелязани и привлечени от клубовете в Националната баскетболна лига. 
 
„Гледах мачовете от първенството, което организира Българското баскетболно общество. Има доста сериозни отбори. Впечатлен съм. Има сериозен ентусиазъм, който е залог. Трябва да има ентусиазъм, и желание. Бих добавил и любов. Това са хора, които обичат баскетбола и са започнали от нулата. Искат да създадат условия за младите. Условия, каквито те не са имали“, допълни единственият българин, играл в НБА.
 
Подробности за формата на новата Българска Баскетболна лига разкри председателят на УС на ББО Орлин Атанасов. „Основната цел е да направим така, че да има повече клубове. В момента клубовете са малко и много от тях не работят на ниво мъже. Формата сме заимствали до голяма степен, за да могат да бъдат нещата локално“, сподели Атанасов. „Настоявахме договорът да е за минимум три години. Няма как един бизнес план да успее за една година.
 
Целта на възможността за промоция в Националната баскетболна лига и промоция от Б-група в А група, е да стимулираме отборите да започнат да регистрират клубове, към тях да има школи, и интересът да се повиши. Както един приятел каза – „Във всяка паланка да има отбор и клуб.“ Тогава ще има успехи и за националния отбор“, разясни още Атанасов.
 
БФБаскетбол и Българското баскетболно общество си сътрудничат за развитието и популяризирането на баскетбола като масов спорт в България от сезон 2016/17 г., като федерацията предоставяше длъжностни лица за мачовете от организираната от ББО Българска баскетболна лига. Този формат на сътрудничество ще се запази и през следващите 3 сезона за третото ниво на българския баскетбол – Б група./БГБаскетбол