Левски е първият финалист в турнира за Купата на България по баскетбол. „Сините” изиграха поредния си изключително драматичен двубой през този сезон, но успяха да надделеят над Рилски спортист със 77:75. Така Константин Папазов и компания вече очакват победителя от сблъсъка между Лукойл Академик и Спартак Плевен, изпълнили своята програма минимум.

Тимът от Самоков се поддаде на напрежението от поредицата важни двубои, и не показа обичайната си бърза и красива игра.

Рилски спортист имаше добри минути през първата част, както и през последната, но отстъпи инициативата на Левски в голяма част от мача. „Сините” показаха характер още през първата четвъртина, като озовали се догонващи в резултата, успяха да изравнят до края на десетте минути. Те записаха силна серия и в началото на втората част, но след това сами оставиха авансът им да падне до четири точки на почивката.

През второто полувреме Левски започна да използва умело всяка грешка на противника, и успя да реализира доста важни кошове. В края на третата част обаче „сините” се поотпуснаха, започнаха да пропуснат лесни положения, и съвсем логично, амбициозните самоковлии бързо намалиха изоставането. В средата на последната четвърт настъпи и пълен обрат в мача, като Рилецо поведе при 4.45 минути преди финалната сирена. Дуейн Мортън и Чарли Джоунс имаха много важни прояви в този моменти и отново върнаха Левски на позитивната страна. Поредица от разменени кошове доведе нещата до равенство 72:72 минута преди края, с тройка на Левен Белберов за тима от Самоков.

Нервите бяха опънати до крайност в секундите до края, като именно в този момент се показа устойчивостта на „сините”. Станислав Славейков и Златин Георгиев не трепнаха от линията за наказателни удари, а Чарли Джоунс вкара важен кош. От другата страна с отговорността се нагърби Бранко Миркович, но за съжаление на самоковската агитка в залата, пропусна два пъти от фаула и веднъж от тройката в решителните мигове.

Левски игра без топреализатора си Маркъс Хол, който бе по екип и загряваше. Константин Папазов обаче предпочете да запази американския гард за финалната среща в неделя. В негово отсъствие сънародникът му Чарлз Джоунс вкара 18 точки, плюс 10 борби. 15 точки добави Златин Георгиев, а играещият пред родна публика Станислав Славейков завърши с 12 точки и осем борби. „Сините” грабнаха успеха и без Стефан Георгиев и Асен Великов, получили рано по пет лични нарушения. И двамата обаче имаха заслуга за победата, като Торо само за 22 минути направи дабъл-дабъл от 10 точки и 10 борби.

За Рилецо Бранко Миркович наниза 26 точки, а Иван Лилов и Травис Питърсън добавиха по 13. Момчетата на Александар Тодоров обаче тотално отстъпиха в борбата под коша, където Левски овладя цели 20 топки повече.