Днес бе подписан договор за спонсорство, който е запет години (три плюс две), бе подписан пред медиите от президента на БФБаскетбол Михаил Михов и търговският директор на компанията за производство на безалкохолни напитки „Дерби плюс” Любен Йочков.

За петте години фирмата ще предостави общо 900 0000 лева - 700 000 лева финансови средства и още 200 000 лева допълнителни бонуси (екипи, рекламни материали и други).

Това е първият официален спонсор на федерацията под ръководството на новия президент Михаил Михов. Той обяви, че до 11 октомври, когато е стартът на Националната баскетболна лига за мъже, ще стане ясно името на новия спонсор.

„Водя преговори с три компании, едната от тях е форма за мобилни телекомуникации. Надявам се до 11 октомври да имаме подписан договор, но там сумите ще бъдат по-големи”, каза още президентът на баскетболната ни централа.

Днес в Михов отлетя за Италия, където утре вечер от 21:00 часа мъжкият ни национален отбор играе европейска квалификация с Италия. Ако отборът се класира за Евро 2009, ще има премии.

„Леденика предоставя общо премия от 50 000 лева, но ако се класираме премиите ще бъдат по-големи”, добави Михов. В периода май-септември БФБаскетбол направи промяна в концепцията за развитие на баскетбола за подрастващи: от „задължителен стремеж за класиране в челото на първенствата” към "произвеждане на качествени баскетболисти”.

Създаден и е отдел „Развитие” към БФБаскетбол с мениджър Георги Глушков. „Очаквам резултати след първата една година. Надявам се това да е първата стъпка”, каза Глушков.

Променена е системата за подготовка на разширените национални отбори. Назначават се на постоянна работа към БФБаскетбол шест национални треньори за момчета и шест национални треньори за девойки. Всеки от тях поема едно поколение национален отбор - от 14 до 20 години и работи с него шест години.

Първият назначен треньор е Георги Димитров - на момчета, родени през 1993 и 1994 година. Разходите за младежките лиги за юноши и девойки се поемат от българската федерация - съдийските хонорари и транспорта на отборите.

Младежката лига за девойки е от осем отбора, а за юноши - от десет отбора. Девойките ще играят по системата „всеки срещу всеки” турнирно в два кръга, а юношите - при разменено гостуване в два кръга. Накрая ще има финални четворки.