27-годишният американец Антонио Бъркс е новият гард на шампиона Лукойл Академик. Високият само 183 сантиметра Бъркс води подготовка през миналата година с Маями Хийт, но е освободен преди да започне първенството на НБА.

Преминава в Цървена Звезда, където играе 18 мача в Адриатическата лига със средно по 9.3 точки и 2.9 асистенции на мач. В турнира на УЛЕБ показателите са му 8.8 точки и 4.2 асистенции в 12 срещи. Напуска отбора през април преди сезона да е свършил.

Играл за три отбора в НБА, Орландо, Мемфис и Маями. През сезон 2005/06 участва в 57 мача за Мемфис, като бележи по 2.0 точки на мач.

Избран за най-добър играч в конференцията през последната година от колежа. През този сезон бележи по 16.0 точки и добавя по 5.5 асистенции и 3.2 борби средно на мач. В университета в Мемфис той тренира под ръководството на един от най-добрите колежански треньори Джон Калипари.

Специалистите в Щатите го определят като добър защитник, с добра визия на игрището и отлични умения при завършващите подавания. Той обаче има проблеми с физиката, което му пречи да се наложи в лигата. Там се налага да пази по-високи и по-атлетични играчи от него на неговата позиция.След края на миналия сезон Лукойл Академик не удължиха контракта на Ламонт Джоунс. В лицето на Бъркс те намират негов заместник.

Очаква се новото попълнение да пристигне до края на седмицата и да се присъедини към отбора на лагера в Правец. Старши треньорът ще прецени дали ще го използва в контролата с Динамо Москва идния вторник, след като види в каква форма е американецът. Клубът продължава да търси център.