„Ключът за днешния успех беше защитата ни, въпреки че и там допуснахме някои глупави грешки. Определено момчетата оставиха сърцето си на терена в нашето поле, но в нападение да играем със 17 грешки и отново с лош процент на стрелба от тройката, стана наша запазена марка", заяви треньорът на Балкан Ботевград Небойша Видич след победата над Академик Пловдив с 80:73 в първи мач от плейофната фаза на НБЛ.

В Ботевград домакините започнаха по-добре срещата и постепенно разликата в тяхна полза започна да расте до двуцифрена, но в края на частта Ник Фулърд намали за 15:23. На няколко пъти Академик се доближаваше само на 3 точки от своя съперник, но „зелените“ отново успяха да увеличават аванса си до 16 точки, преди на почивката гостите да свалят на 34:45. Случилото се през втората част се повтори и през третата част, като разликата отново падна само до 3. До края на периода Академик показа характер, като се добра до 51:59.

До края на двубоя Академик се бори, но Балкан успя да удържи успеха. Най-резултатен за победителите със 17 точки бе Амад Рори, 15 добави Дерик Маркс. С 13 точки се отличи Димитър Димитров, а с 12 – ДаВон Вашингтон. С 10 точки се включи Крис Минков. За съперника над всички бе Антъни Гуджино с 20 точки, а по 12 записа Дайшон Найт и Васил Вачев.

"След всичко, което преминахме в последния месец, бих казал, че целият сезон е така, но за първи мач от плейофите, това е добра победа. Думата умора е забранена в моя отбор. Когато отбор, който води с 15 и играе добро първо полувреме, позволи на съперника да вкара лесни кошове и вместо да поведе с 20 на почивката, му дава да се върне. Ние бяхме така - окей, почивката е, отиваме в съблекалнята. Да, имаме проблем с играчи, които са наистина изморени. Ще кажа, че за тях е забранено да говорят за това. Второто полувреме Академик излезе с повече агресия. Играеха с повече ръце, особено Ники Николов, който беше изключително агресивен. Ние загубихме за малко нашата идея. Това беше причината те да намалят разликата в началото на третата част. Като цяло ми изглеждаше, че дори да играехме до полунощ, не можеха да ни победят. С липсата на нашия фокус, вероятно от умора, не можехме да вдигнем на 20 разликата. Така ми изглеждаше на мен. Да, първият мач е най-важен, особено когато играеш в твоята зала и може да влезеш в неприятност, ако евентуално загубиш този мач. По-голямо спокойствие ни дава това, че имаме мач след цели три дни, което не се е случвало в последно време", допълни Видич.

Вторият двубой от серията е в петък в зала „Сила“ в Пловдив.