Управителният Съвет на БФ Баскетбол направи някои промени в наредбите на първенствата на днешното си редовно заседания. Най-интересното от промените е правото на НБА да налага освен дисциплинарни и административни наказания, и служебни загуби. Решенията на арбитъра НБЛ могат да се обжалват пред Общото събрание на клубовете в седемдневен срок. Поредна жалба, отново в седемдневен срок, се разглежда от Арбитражната комисия на БФ Баскетбол.

УС определи и глоби за нарушаване на правилата за броя явили се играчи от всеки отбор по време на срещите от първенствата на НБЛ, А1 Жени и А1 Мъже. При намален състав от предвидените 10 души в групата за НБЛ и А1 Жени, глобата е съответно по 1500 и 1000 лв. на човек. При по-малко от 8 човека в групата за мача в А1 мъже нарушителите ще бъдат глобявани по 500 лв.

Определени бяха и глобите за по-малка от определената от Наредбата бройка от шест души с право да играят в националния отбор. В НБЛ тя е по 3000 лв., като при нарушение в трети мач сумата се удвоява – 6000 лв. на човек. В А1 мъже условието е в групата да има минимум пет души до 25-годишна възраст с право да играят в българския национален отбор. При неспазване на това условие отборите ще бъдат санкционирани с по 500 лв. на играч. 1500 лв. е глобата за същото провинение в женското първенство.

УС реши да даде право на първите три отбора в мъжката А група да кандидатстват за участие в НБЛ следващия сезон, но при условие, че отговарят на финансовите критерии.

Управата на федерацията изслуша Иван Ценов с резюме на структурата на 10-годишната програма за развитие на федерацията, която ще бъде разгледана от Общото събрание през декември. Мениджър Развитие към федерацията Георги Глушков пък запозна УС с идеите си как да регулира работата на баскетболните агенти и трансферната политика при подрастващите.