Летните горещини не са започнали, но съвсем скоро на българските международни рефери и комисари ще почувстват в пълна сила жежкото баскетболно лято, съобщават от родната федерация. 

Началото и краят на лятото ще бъдат черешката на съдийската торта на България. Лятото ще започне с Елеонора Рангелова, която ще е КрюЧийф на реферите на Европейското първенство по баскетбол за жени в Сърбия и Рига от 27 юни до 7 юли. Генералният мениджър ще стартира в Зренянин с мачовете от групата на смъртта - D, в която са домакините заедно със силните отбори на Беларус, Русия и Белгия. След това тя ще се премести в Белград за финалите на турнира.

В края на август пък Мартин Хорозов ще отпътува за Китай, за да се включи в групата съдии за Световното първенство за мъже от 31 август до 15 септември.

Това обаче няма да са единствените ангажименти на Рангелова и Хорозов. Шфът на Юридическата комисия на ФИБА ще е Крю Чийф и на Европейското първенство за жени до 20 години в Чехия от 3 до 11 август. Хорозов пък получи наряд за Европейското първенство за юноши до 18 години във Волос, Гърция от 27 юли до 4 август. Пловдивчанинът ще бъде и по терените на Европейското първенство за момчета до 16 години в Дивизия С в Албания.

С по три турнира за подрастващи това лято ще са шефът на съдиите у нас Владимир Цеков и Венцислав Великов.

Цеков ще приключи международната си съдийска кариера с мачове от Европейските първенства за мъже до 20 години в Матошиньос, Португалия, за юноши до 18 години в Орадеа, Румъния, и двете в Дивизия В. Накрая софиянецът ще ръководи мачове от 9 до 17 август на Европейското първенство за момчета до 16 години, Дивизия А, в Удине, Италия.

Великов ще прави компания на Владиир Цеков в Орадеа, а също така ще ръководи двубои на Европейското първенство за девойки до 18 години, Дивизия В, в Скопие, и на Европейското първенство за момчета до 16 години, Дивизия В, в Подгорица, Черна гора.

С два наряда през лятото е Светлана Стоянова. На нея ще бъдат поверени мачове от първенството в Дивизия С на девойките до 18 години в Андора. Тя и комисарят Камен Тошев пък ще бъдат родните представители на „домашното“ първенство – за момичета до 16 години в Дивизия В, което ще се проведе в София от 15 до 24 август.

Милен Цветков ще придружава националният ни отбор за девойки до 20 години в Дивизия В в Прищина, Косово.