Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов отново обърна внимание на нуждата за остри мерки за сигурност след поредните инциденти, съпътствали двубой между Балкан и Левски Лукойл.

„Сините” спечелиха със 77:73 в събота, като напрежението по трибуните доведе до прекъсване на срещата и влизането на жандармерия. През май имаше подобни сцени в решителните срещи от заключителния етап на първенството, а по тази причина Балкан свика извънредна пресконференция.

„За съжаление нищо не се промени от финалните плейофи май месец по отношение на организирането на тези дербита между водещи отбори , които трябваше да са празници на баскетбола, но не бяха в никакъв случай. Въпреки декларираните желания, намерения, които ги слушам в последните два дни от същите лица. Отново ще мислим, ще се събираме. Мисля,че е крайно време нещата да се кажат в прав текст с конкретни имена и конкретни причини.

"Тези имена и причини, водещи до инциденти в зала “Универсиада” на мачовете на Левски Лукойл, не са тайна за никой, но за съжаление някак си истината се спестява и проблемите ще продължават, защото истината не се казва и мерки за отстраняване на тези вредни фактори за обществото и баскетбола, не се предприемат."

"Атмосферата по отношение на публиките между Балкан, Плевен Ямбол, Стара Загора, Варна, е прекрасна. Няма нужда почти от охрана, но има проблем с част от публиката на новосформирания отбор Левски Лукойл. Казвам част, защото съм далеч от мисълта да идентифицирам и слагам всички привърженици, симпатизиращи на Левски или Левски Лукойл под общ знаменател. Те имат претенции да бъдат припознати като автентичния Левски. Това си е тяхно право и всеки може да припознава както иска и каквото иска и да подкрепя, който иска отбор.  Има проблем с 10,15-20 човека и този проблем не е конкретно с тях. Той е конкретно с техните прояви, но той е с хората, които ги водят в залата. Това са платени фенове. Лично на мен са ми споделяли хора, на които им е  било плащано да присъстват на тези мачове. Знаете, че те идват организирано на мачове в Ботевград от Враца, София. Само Левски Лукойл имат платени фенове. Каква е задачата им, аз не знам. Можем само да предполагаме. Няма нищо лошо да са платени фенове може би, стига само да подкрепят отбора, за което им се плаща. Проблемът е, когато се оставят в една зала абсолютно без никакъв контрол. Не искам да слагам всички под общ знаменател. Това са една част от тях, които имат много ниска култура, чувство за безнаказаност, поведение, което е най-малкото и меко казано недопустимо,опасно за околните и хората, които ги довеждат по този начин в залите, трябва ясно да осъзнават, че създават една потенциална опасност. Чист късмет е може би до момента, че няма сериозен инцидент със сериозно пострадал човек или хора. До момента се разминава само с неприятни сцени, временно прекъсване на мача."

"Хората, които им плащат и ги организират, е ръководството на Левски Лукойл. Има една поговорка, която всички много добре знаем, който плаща, той поръчва музиката. И аз ще задам въпроса към тези, които плащат. Всеизвестно е, както е част и от името, че спонсор и основен източник на финансовите средства, които обезпечават съществуването на БК Левски 2014 Лукойл е компанията “Лукойл България”. Тази компания си има свой представител в България, изпълнителен директор или какъвто му е поста, който се казва Валентин Златев. И аз задавам въпроса към него - той ли поръчва тази музика или просто оркестърът свири фалшиво. Трябва нещо да се промени и той лично да поеме отговорността за това, което се случва, покрай клуба, на който той е основен спонсор или представляваната от него компания „Лукойл България”, защото все пак той не е едноличен собственик, но той е лицето, което представлява тази компания в България и лицето, което осигурява средствата за баскетболния клуб."

"Лично г-н Златев присъстваше в  ложата на зала “Универсиада” и беше пряк свидетел на всичко, което се случи в съботния мач.  Г-н Тодор Стойков, също присъстваше и също считам, че има пряка отговорност. Не знам каква е официалната му длъжност, но той също е част от ръководството на клуба.  Аз не видях никаква реакция и от двамата. Аз лично се обърнах към господин Тодор Стойков с призив да вземе някакви мерки и отношение към случващото се по време на мача между случващото се на трибуните, а какво се случи -   необезпокоявана част от агитката на Левски Лукойл, която беше доведена в залата да подкрепя отбора на Левски, достигна до частта от трибуните, където се намираха привържениците на БК Балкан Ботевград. Започнаха заплахи за саморазправа, обиди, което беше предшествано от хвърляне на бутилки с различни течности, включително и с урина. Мисля, че това е неоспорим факт. Няколко такива шишета прелетяха. Няколко такива шишета удариха оператор от БНТ, който напълно разбираемо отказа да изпълнява служебните си ангажименти, включително едно такова шише закачи и моя син, който присъстваше на мача. Аз бях също в  непосредствена близост. Минало е подобно шише с такава течност и на сантиметри от главата на едно 5-месечно бебе - дете на състезател от Балкан Брандън Браун. Жена му веднага излезе от залата заедно с придружаващи я лица."

"Това не се случва за първи път. Ако не се предприемат крути и незабавни мерки, няма да е и за последен път . Пряко отговорните лица, които могат да вземат отношение това да не се допуска повече. Това са хората, които финансират присъствието специално на тези фенове."

Изказването на градоначалника на Ботевград предизвика и реакция от Националния клуб на привържениците на Левски.

Господин Кмете, лошо впечатление ни прави изказването Ви, в което определяте публиката на Левски, като "платена, съставена от наркомани, ММА-ци и пияници". Не приляга на личност с вашия статут да хвърля подобни пасквили върху може би най-голямата социална група в България. Пошлите клевети и необосновани подмятания не смятаме, че е редно да присъстват в изявленията Ви, по-скоро подхождат на някой от тъмните субекти в публиката на Балкан Ботевград, която ни прави впечатление, че пристига всеки път с едни и същи бусове и е съставена от едни и същи "колоритни" персонажи.

Нашият съвет е съвсем обикновен, а именно: когато се стараете да гледате в паницата на другия, първо погледнете в своята собствена и се замислете върху гореспоменатите факти. Говорите за платени привърженици, което е изключително лицемерие и сам отговорете на въпроса: "Вашите какви са?".

Второто предложение също е така елементарно: Когато в управлението ви цари абсолютен хаос, не опитвайте да отклонявате фокуса на вашето безхаберие чрез публиката на Левски.