Над 100 треньори и съдии общо се събраха за два семинара, инициирани от Съдийската комисия към БФБаскетбол. Сбирките се проведоха в събота, в Търговище, където дойдоха общо 64 души от двете колегии, и в Перущица в неделя с участието на 40 представители на съдии, комисари, секретарски апарат и треньори.

Лекция за баскетболни казуси от гледна точка на съдиите изнесе Националният инструктор на Съдийската комисия Орлин Николов. Визията на треньорите представи Христо Ценов от ЦСКА. В Търговище присъства и Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

Ценов бе лектор и на семинара в Перущица, докато съдиите бяха представени от двама от топ-реферите у нас – Мартин Хорозов и Венцислав Великов. Двамата съдии призоваха за комуникация и повече разбиране между двете страни на терена. Те разясниха някои спорни елементи и новите тенденции в съдийството при неспортменските нарушения, върнатата топка, крачки, носена топка и т.н. „Ние също се подготвяме с часове за даден мач. Гледаме записи, разискваме, анализираме. Отнасяме се професионално към работата си. Но трябва да има толерантност. Особено към по-младите, които се учат на съдийство при подрастващите“, каза Хорозов.

Христо Ценов пък „червените“ говори за спецификите на защитите при 12 и 14 годишните. „В наредбата има гениален текст, който определя как в тази възраст да се играе в защита. Въпреки това много треньори хитруват, използват непозволени защити. В името на какво? На моментни успехи, които не носят нищо на играчите в дългосрочен план. Накрая се случва така, че те идват неподготвени в националния отбор. Ние трябва да възпитаваме тези деца, да ги учим на определени ценности, дисциплина. С хитрувания на дребно, за някой медал повече, не постигаме нищо“, сезира колегите си Ценов. Той бе подкрепен и от селекционера на мъжкия национален отбор и Председател на Треньорската комисия Любомир Минчев.

„Изчетох отчетите на всички национални треньори. И ми направи впечатление едно изречение от един от тях: Най-трудно ми бе да ги науча да играят агресивна защита“, допълни бившият национал.

На 17 декември в столичната зала „Триадица“ ще се проведе и третият семинар, който цели подобряването на комуникацията между рефери и треньори.