Само една може да е промяната в щаба на Росен Барчовски начело на мъжкия ни представителен отбор по баскетбол за предстоящото Европейско първенство в сравнение с квалификациите миналото лято. Барчовски остава с помощник Любомир Минчев, а кондиционен треньор ще е сърбинът Бранко Каралеич. Въпросителната е, дали вторият асистент Оливер Костич ще може да е напълно ангажиран с националния тим, според заетостта си в настоящи си клубен тим Жалгирис.

„В щаба ще са Любомир Минчев, същият кондиционен треньор Бранко Каралеич, а имам в неделя среща с Оливер Костич. Той ще дойде от Каунас, там е помощник треньор. Ще разговарям с него, ще видим. Принципно той има желание, но не е ясно обаче какви ще са му ангажиментите през лятото. Ако той поеме ангажимента, че ще бъде с нас, а за мен е важно да бъде, разбира се ще остане той, ако не- ще търся нов вариант. Имам в главата си такъв, това не ме притеснява толкова, но първо ще трябва да говоря с него, защото ми се иска да запазим щаба. Имаме и принципен разговор с Пешич, че ще помага, но също предстои и с него разговор на президента. В общи линии желанието ми е щабът да се запази”, заяви селекционерът Росен Барчовски пред Гонг.

Остава въпросителната и около евентуалното повикване на българина с френски паспорт Илиян Евтимов в националния отбор. Брат му Васил Евтимов получи разрешение да играе за България на миналото Европейско първенство в Полша под ръководството на Пини Гершон. Ето какво обясни Росен Барчовски по темата водени ли са разговори с френската федерация:

„Естествено първо е преценката дали ще бъде повикан в състава. Честно казано, ако ние започнем първо разговори на ниво френска федерация и постигнем някаква договорка, а след това той не бъде поканен, защото всичко е възможно, ще отидат нахалост едни такива разговори. Още малко ми трябва време, за да изясня за себе си нещата и след това ще видим дали ще разговаряме. Може в Литва да разговаряме с френската федерация принципно да видим дали са съгласни. Ако те изразят принципно съгласие, тогава аз много бързо ще взема това решение. Ако видим, че те са твърдо против, ще отпадне този въпрос. За мен правилният път е да водим сега един принципен разговор в Литва с тях и ако те са съгласни, вече аз си поемам моята отговорност да взема това решение.”