Националният отбор по баскетбол за мъже започна в понеделник подготовката си за европейските квалификации, а от днес влезе в пълен ритъм – сутрин физически натоварвания и стрелба, а следобед баскетболни тренировки. Жегата в Правец накара баскетболистите на Росен Барчовски да се разхвърлят сериозно за тичането на старта на заниманието на един от тренировъчните терени в Спортния комплекс.

Повечето предпочетоха да бягат голи до кръста, някои демонстрирайки тен от кратката ваканция, други – не чак толкова. Почти всички пък показаха, че не са се отпускали много през почивката си, и бяха без излишни килограми и в добра кондиция.

Под зоркия поглед на кондиционния треньор Бранко Кралеич, 14 играчи направиха нужните обиколки, след което продължиха заниманието във фитнеса, за да приключат със стрелба в залата.

„Има отшумяващи контузии – на Божидар Аврамов, който все още се възстановява и не е готов на 100%, същото е и със Сашо Груев. Другите са здрави. Единствено Веско Филчев, който дойде от Щатите, има малко повече килограми и не е на това ниво, на което са останалите играчи и ще му е нужно малко повече време. Утре ще имаме картина за физическото състояние на всеки един играч и ще направим програма как да се работи”, коментира старши треньорът на националния ни отбор Росен Барчовски.

Асистентите в екипа на Росен Барчовски Любо Минчев и Оливер Костич вече работят по разузнаването на съперниците в евроквалификациите. „Нещо специално няма, но двамата помощници работят върху това и вече са ни подготвили първоначална информация. Вярвам, че ще сме на много добро ниво в разузнаването”, сподели той.

Колкото до ролята на Светислав Пешич Барчовски заяви: „С него работихме много в тези три месеца. Във всяко едно отношение ще помага и сега като дойде в сряда ще бъде на терена като треньор. Ще работим заедно и мисля, че ще помогне много. Мисля, че ще има много сериозна роля.”

„Играчите са пределно мотивирани. Доста от тях са за първи път в националния отбор. Голяма част от състава е подменен по една или друга причина. Бях предвидил Тенчо Банев и Юлиян Радионов, но и двамата са със сериозни операции, които изискват дълго възстановяване. Подмладяването носи риск, но и много положителни черти”, каза Росен Барчовски.